Také ve Zlínském kraji majitelé 3D tiskáren tisknou ochranné štíty pro ty, kteří je potřebují

Zdroj: Zlinskotisknestity
ZLÍNSKÝ KRAJ - Několik stovek ochranných štítů vytiskli na 3D tiskárnách a rozvezli dobrovolníci ve Zlínském kraji do nemocnic, domovů pro seniory, záchranné službě či policii. Zapojili se tak do celorepublikové iniciativy, kterou rozpoutala společnost Průša Research tím, že na sociálních sítích zveřejnila detailní postup.

„Štíty ochrání oči a tvář od kašlání a kýchání pacientů a jsou perfektním doplňkem k respirátoru,“ říká majitel firmy Josef Průša. Právě pro tyto svoje vlastnosti jsou prioritně dodávány lékařům do nemocnic, kteří jsou v první linii při kontaktu s pacienty.

Majitelé 3D tiskáren ve všech krajích se spojili a s pomocí dobrovolníků a vlastních finančních zdrojů se pustili do tisku ochranných štítů. „Průša Research nestíhá potřeby velkých nemocnic, kde vznikla po štítech největší poptávka. Ty ale potřebují i ostatní lékaři a nyní i školy,“ říká jeden z organizátorů kampaně ve Zlínském kraji, Václav Raška. Sám má doma několik tiskáren a neváhal pomoct.  „Dostáváme se ale do krize. Dochází už i materiál na skladech, neustále hledáme nové zdroje a varianty. Pomáhají nám firmy, které jsou dodavateli komponentů, které potřebujeme.  Lepíme tak díru, kterou, jak věřím, časem převezmou firmy. Některé skupiny tiskařů hledají cestu ke štítu bez komponentů z 3D tisku.“

Momentálně se v části Zlínského kraje tisky sváží do montovny, která je v klubovně zlínských skautů, kteří pomáhají s montáží a distribucí.  A poptávka je opravdu obrovská. „Potřebujeme dobrovolníky, kteří by například pomohli s rozvozem štítů, dále přivítáme dárce, kteří by nám pomohli se zakoupením filamentu na tisk, případně fólií a jiného materiálu. Budeme rádi, když se do pomoci zapojí kdokoliv, komu není lhostejné, co se děje okolo nás,“ uzavřel Daniel Knedla, další z organizátorů této komunity. Aktuálně se do této iniciativy zapojilo Gymnázium Otrokovice se svými 3D tiskárnami a dobrovolníky z řad svých studentů, kteří jistě inspirují i ostatní.

V současné době tiskaři rozdali více než 2600 vytištěných štítů a 1000 netištěných štítu, které darovala do Zlínského kraje stavební firma Navláčil ve spolupráci s For Jobs. Nyní kompletují se skauty další netištěné štíty, které poskytly firmy myPlast a Faktum. Na tyto štíty momentálně chybí upínací guma, která je nedostatkové zboží.

„Pomáhám, protože můžu, je to lepší než sedět doma,“ říká skaut Lucius Fridrich.

Do dobrovolné iniciativy je ve Zlínském kraji aktuálně zapojeno 44 tiskařů a 58 3D tiskáren. Tyto čísla se každým dnem mění. Kromě tisku samotného či distribuce ochranných štítů lze iniciativu podpořit také nákupem materiálu pro tisk na https://www.printwithsmile.com/zlinsko-tiskne-stity/.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x