Tělu i hlavě udělá dobře lahodné smoothie s banánem

Foto: Resort Valachy
VALAŠSKO – Cítíte se v úmorných vedrech unaveni a bez energie? Náladu vám zvedne lahodné a zdravé smoothie!

Jsou i taková, která udělají neskutečně dobře našemu tělu i hlavě,“ říká šéfkuchař Pavol Pikulák z hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který se s námi podělil o své oblíbené smoothie.

Skvělým pomocníkem pro lepší náladu jsou banány, které mimo jiné představují zásobárnu hořčíku a draslíku, bez nichž se náš organismus neobejde. V jednom banánu přijmeme 10 % doporučené denní dávky. Navíc obsahují vitamín B6 a tryptofan, které napomáhají produkci hormonu štěstí – serotoninu.

Pavol Pikulák spolu se svým týmem pravidelně připravuje hostům na snídaně smoothie z čerstvého ovoce, zeleniny, ale také superpotravin, což jsou potraviny s výjimečným obsahem prospěšných látek. Řadí se mezi ně například chia semínka, kakaové boby, kešu nebo mladý ječmen.

V poslední době přidáváme do smoothie také rostlinná mléka. Jsou chutná, a navíc tak reagujeme na potřeby hostů, kteří mají alergie na laktózu, jsou vegetariáni, vegani, nebo bojují s překyselením organizmu,“ říká Pavol Pikulák.

Oblíbené je podle něj zejména mandlové mléko, které navíc obsahuje důležité minerální látky, jako je draslík, hořčík, vápník a mnohé další, díky nimž patří mezi zásadotvorné potraviny, jež neutralizují naše vnitřní prostředí.

Smoothie pro dobrou náladu 

Potřebujeme (na 4 porce):

0,5 l mandlového mléka

1 banán

2 lžičky medu

50 g namočených ovesných vloček

30 g kešu

vodu dle potřeby

Postup:

Banán oloupeme a rozkrájíme na menší kusy. Spolu s dalšími surovinami jej vložíme do mixéru a vše zalijeme mandlovým mlékem. Podle potřeby doplníme vodou, aby výsledný nápoj nebyl příliš hustý.

--> --> --> --> -->