Téma Pustevny – kyvadlová doprava, posílené linky i podpora pěší chůze

Foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Dvě důležité schůzky na přelomu roku za sebou mají aktéři cestovního ruchu na Valašsku, kteří společně řešili téma Pusteven a jejich zatížení osobními automobily. Blíže o tom pro server Zlin.cz informoval mluvčí rožnovské radnice Marek Havran.

Nejprve se na sklonku minulého roku v Rožnově potkala na pravidelném zasedání tzv. Strategická skupina Destinační společnosti Valašsko (DSV), kde se vůbec poprvé setkaly dvě sousední destinační společnosti, které rozděluje hranice krajů Zlínského a Moravskoslezského. Poté v polovině ledna zasedla k jednacímu stolu skupina aktérů cestovního ruchu, které spojuje v poslední době hodně žhavé téma – Pustevny a dopravní obslužnost této exponované lokality. Jedním z hlavních výstupů byla shoda na tom, že vzhledem k masivnímu zatížení Pusteven automobily je třeba akcentovat tlak na lidi, aby chodili na Pustevny pěšky. Tomu má napomoci i nová mapka přístupových cest z mnoha míst v podhůří Pusteven a Radhoště. Důležitá je rovněž podpora vhodného posilňování autobusových spojů jedoucích na Pustevny v nejvíce exponovaných termínech.  

Na sklonku minulého roku se v Rožnově pod Radhoštěm nejprve uskutečnilo jednání Strategické skupiny Destinační společnosti Valašsko (DSV), které svolal její předseda a zároveň starosta Rožnova Radim Holiš. Kromě „okresní“ DSV se jednání účastnili také zástupci sousední destinační společnosti Beskydy-Valašsko, starostové Rady mikroregionu Vsetínsko a také zástupci zlínské Centrály cestovního ruchu východní Moravy. „Bylo to poprvé, co se setkaly dvě sousední destinační společností, které rozděluje hranice krajů Zlínského a Moravskoslezského. Shodli jsme se mimo jiné i na akutním problému týkajícího se Pusteven, a tento problém jsme hned po novém roce začali řešit na další schůzce,“ uvedl Holiš. 

V polovině ledna pak zasedli aktéři cestovního ruchu, které spojuje téma Pustevny a dopravní obslužnost této exponované lokality. Jednání se uskutečnilo symbolicky v obci Prostřední Bečva, které se téma Pusteven hodně dotýká. „Obecně bychom potřebovali větší podporu i v jiných termínech, než jsou ty největší akce, kdy to už máme celkem podchycené. Například kyvadlová doprava s funkčními pracovníky v reflexních vestách je dobrým řešením dopravní situace v této lokalitě,“ řekl starosta Prostřední Bečvy Radim Gálik.  

Přetížené víkendy na Pustevnách však nejsou zdaleka jen ty, ve kterých jsou velké akce. „Při dobrém počasí se jedná prakticky o všechny víkendy od května do října. O velkých prázdninách jsou Pustevny, co se týče automobilů, přetíženy skoro každý den. I proto je potřeba tlačit na provozovatele autobusových linek, aby vhodně a ve správný čas přidávali linky,“ podotkl starosta Rožnova. On sám se setkal s podobným problémem na sklonku minulého roku, kdy se mu podařilo vyjednat posílení autobusových spojů z Rožnova směrem přes Dolní a Prostřední Bečvu nahoru na Pustevny. „Bleskově jsme oslovili kraj, který byl schopen rychle reagovat a na Silvestra a na Nový rok jsme měli posílené spoje nahoru i dolů a situaci to hodně pomohlo,“ říká starosta Holiš, jenž právě v koordinaci všech aktérů kolem Pusteven vidí cestu, jak přetíženému resortu ulevit. „Vhodný výběr spojů, které by šlo posílit, se může situaci významně ulehčit a nabídne to turistům další možnost, jak se dostat nahoru, kde už to autem nejde, protože tam zkrátka nejsou parkovací kapacity,“ řekl Holiš.

Jedním z důležitých výstupů lednového jednání aktérů cestovního ruchu je také návrh vytvoření jednoduché přístupové mapky na Pustevny a Radhošť, se kterým přišlo město Rožnov. „Mapka nemá za cíl suplovat podrobné turistické mapy od Googlu nebo mapy.cz. Má to být zjednodušená kreslená mapka, která má ukázat turistovi, že je možné dojet autem, vlakem nebo busem hned na několik míst na úpatí Pusteven a nahoru pak pokračovat pěšky nebo třeba na kole. Zkrátka dostat se na Pustevny bez automobilu, který stejně nemám nahoře kde zaparkovat,“ představuje starosta Rožnova novou mapku, na které již se pracuje. „Kolegové ze všech stran pod Pustevnami poslali své údaje a data k přístupovým cestám a výsledná mapka se využije ve všech turistickým informačních centrech po celém území,“ dodal.        

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x