Tesák v plamenech

foto: HZS Zlínského kraje
RAJNOCHOVICE – V noci z pátku na sobotu shořela známá chata Tesák. Zasahovat muselo 16 jednotek hasičů.

Hlášení o požáru chaty, kde se vařila vyhlášená šípková, přišlo v 1:34 hodin ráno. V době požáru byli uvnitř dva muži. Jeden z nich požár zaznamenal, když se v ranních hodinách vracel z kotelny. Ihned upozornil druhého obyvatele chaty, že z jednoho z pokojů jde dým. Okamžitě vzal hasicí přístroj a pokoušel se požár uhasit, ale kvůli silnému dýmu to nebylo možné. Oba tak ikonické místo Hostýnsko-vsetínské hornatiny opustili. Následně ještě stihli vypnout elektrický proud a přívod LPG u tlakových nádrží. Nutno říct, že oba vyvázli bez zranění a po prohlédnutí lékařem byli propuštěni.

Hasiči se k hořící chatě dostávali nesnadno, protože příjezdová cesta byla namrzlá. V době jejich příjezdu už hořela střecha a část podkroví. Museli proto použít hned několik útočných proudů vody. Požárníci byli nuceni použít i výškovou techniku, ovšem kvůli rozšíření požáru jim brzy začala docházet voda. Po domluvě tak musela být zřícena dvě odběrná místa v Bystřici pod Hostýnem.

Vyhlášen byl 3. stupeň požárního poplachu. Asi po hodině hašení se začala bortit střecha a část obvodových zdí. Místo požáru brzy zakryla plechová střecha, která ohni podlehla. Hasební práce tak neměly velkou účinnost.

Bylo nutné taky kontaktovat Správu a údržbu silnic Kroměříž, aby byla zajištěná sjízdnost cest mezi Tesákem a Bystřicí pod Hostýnem pro hasičská auta.

Na místo se posléze dostavil řídící důstojník kraje, který převzal velení. Pro hasiče navíc bylo zajištěno občerstvení, protože boj s požárem byl opravdu vysilující.

Na vyšetřování vzniku požáru pracují vyšetřovatelé hasičů spolu s Policií České republiky. Už teď je ovšem jisté, že škoda přesáhne 5 milionů korun.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x