Tisícům lidí pomůže z dluhové pasti milostivé léto

Ilustrační foto
ZLÍNSKÝ KRAJ – I když je kalendářní podzim v plné síle, před několika dny začalo znovu léto. A je dokonce milostivé. Jedná se o mimořádnou akci, kdy mají tisíce lidí příležitost vymanit se z dluhů vůči státu, obci, kraji nebo veřejnoprávním institucím.

Nejčastěji jde o dluhy na zdravotním pojištění, za koncesionářské poplatky, za jízdy načerno dopravním podnikům nebo například za obecní nájem. Současně se dlužníci mohou zbavit dluhů také u energetických společností, jakými jsou například ČEZ nebo Pražská plynárenská.

Díky tzv. milostivému létu stačí dlužníkovi pouze zaplatit, respektive doplatit jistinu a 908 korun exekutorovi za uzavření exekuce. Zbývající úroky, poplatky advokátům či penále mu budou odpuštěny. Pokud je například vůči dlužníkovi vedena exekuce ve výši 15 000 korun pro dlužnou jistinu 3 000 korun a dlužník zaplatí 3 908 korun, bude osvobozen od placení zbylých více než 11 000 korun.

Milostivé léto lze uplatnit pod podmínkou, že dluh už je v exekuci. Pokud v ní ještě není nebo už došlo k procesu oddlužení, uplatnit jej není možné. Druhou podmínkou milostivého léta je, že dluh vymáhá soudní exekutor. Nevztahuje se však na správní nebo daňové exekuce.

Milostivé léto začalo 28. října 2021 a potrvá do 28. ledna 2022. Odborníci doporučují začít s celým procesem co nejdříve, podobná šance se totiž pravděpodobně už nebude opakovat. Navíc se dá očekávat velký zájem a s tím spojené administrativní průtahy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x