Titul Knihovna roku 2023 míří do Halenkovic

Knihovna Halenkovice. Foto: Krajská knihovna Františka Bartoše
HALENKOVICE – Prestižní ocenění Knihovna roku 2023 putuje do Zlínského kraje knihovně Halenkovice! Cenu předal zástupcům knihovny a obce v Zrcadlové kapli pražského Klementina ministr kultury Martin Baxa.

Ocenění Knihovna roku se udílí k ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích a mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb.

Knihovna Halenkovice jej získala za vybudování architektonicky nadčasového prostoru knihovny s citlivě zakomponovanými prvky lokální historie i za osobní přístup knihovnice při proměňování knihovny v živé komunitní centrum,“ informovala projektová manažerka Krajské knihovny Františka Bartoše Gabriela Winklerová.

Knihovna se v roce 2021 přestěhovala do nových moderních prostor, které jsou bezbariérové a ušité na míru potřebám knihovny a čtenářů. Autorkou interiérového řešení je mladá architektka, místní rodačka Zuzana Šalášková, která při navrhování interiéru intenzivně spolupracovala s knihovnicí i vedením obce.

Jako přidanou hodnotu sama vnímá zapracování regionálních atributů do interiéru, jako např. reliéf obce v čelní desce pultu nebo otisk historické pečeti obce v designové podlaze. Výsledek návštěvníka osloví svou útulností, originalitou i účelností.

V loňském roce jsme uspořádali 40 akcí pro veřejnost. Spolupracujeme se základní i mateřskou školou, pořádáme například Noc s Andersenem, lekce šachu a dámy, kurzy zpěvu country písniček,“ vyjmenovává jen zlomek aktivit knihovnice Pavlína Bieberlová.

Díky rozšíření provozní doby se knihovna zařadila mezi profesionální knihovny. Plní většinu knihovnických standardů včetně nákladů na nákup nových knih. Navíc využívá mimořádné výměnné soubory knih, audioknih i společenských her z Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně, která ji také metodicky vede.

Z celkových 2 tisíc obyvatel obce je v knihovně registrováno 320 čtenářů, celkem ji za rok navštíví přes 2,5 tisíce návštěvníků. Ve fondu má necelých 8 tisíc titulů a registruje ročně téměř 5 a půl tisíce výpůjček.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x