To jsou kousky. Paní Božena v sedmém zahrádkářském nebi

Foto: zlin.cz
PROVODOV - Vypěstovat tak nádhernou kořenovou zeleninu v tak nenádherném půdním typu, jako je v podhůří Vizovických vrchů v Provodově na Zlínsku, to je na velkou pěstitelskou jedničku. Paní Boženě Andelkové se zadařilo. A tak teď na vyvýšeném záhonu sklidila úrodu, o které se jí ještě loni mohlo opravdu jenom zdát.

„My jsme to s přítelem Václavem zkoušeli do loňska jinak, klasicky, ale zdejší jílovitá a kamenitá půda se fakt neosvědčila. Vždycky z toho byly i přes naši péči mini mrkvičky. Tak jsme mrkli na internet, udělali si vyvýšený záhon, přidali kvalitnější hlínu a také pořádnou dávku koňského hnoje. No a výsledky vidíte,“ komentuje paní Božena letošní překvapivě mohutné výpěstky.

Kromě klasických krásných mrkví se jim povedl opravdu unikátní petrželový. Ten se podobně jako některé mrkve rozrostl pěkně do šířky a samozřejmě také do váhy.

„My opravdu nejsme žádní velcí pěstitelé, o to více jsme při sklizni kulili oči. Rádi se podělíme s rodinou, dcera s manželem a dětmi žije v našem těsném sousedství. A protože máme príma sousedy, tak jistě vybude i na ně,“ směje se překvapená „megapěstitelka.“

Část úrody půjde do mrazáku, určitě přijde časem vhod.

„A taky mrkev i petržel uložíme do písku, to je stará a osvědčená metoda,“ doplňuje hlavní strůjce nebývalého pěstitelského úspěchu Václav Šimek.

„On je Vašek takový multifunkční génius, umí vše, teď si ty dovednosti rozšířil i na záhony,“ chválí jeho šikovné ruce paní Božena.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x