Tour de vakcína. Aneb očkovací tým na cestách

Foto: OÚ Nový Hrozenkov
VALAŠSKO - Jeden den v obcích kolem Bystřice pod Hostýnem, den poté zase na Valašsku od Hovězí po Nový Hrozenkov. V jedné z hlavních rolí velmi zkušená Andrea Adámková, opora týmu ze Vsetínské nemocnice. Právě ona a její kolegové si vyzkoušeli, jaké to je nabízet vakcínu proti covidu v místech, kde je zatím proočkovanost lidí menší než jinde.

Během dvou dnů naočkovali dalších více než osmdesát lidí. Paní Andrea je u očkování od samého začátku a s úsměvem, který je jí asi vlastní, se dělí o dosavadní zkušenosti.

„Začínala jsem už 4. ledna, byla jsem opravdu mezi prvními očkujícími. Na začátku nového roku jsme očkovali zdravotníky, postupně se na řadu dostávali lidé z kategorie osmdesátníků a pak samozřejmě mladší. Pracovali jsme nejdříve u nás v nemocnici, pak ve vsetínské Sportovní hale a teď jsme na cestách.“

Určitě už může hodnotit, jak lidé k očkování přistupují.

„Jistě, řekla bych, že je to zajímavý test nálady obyvatelstva ve druhém roce pandemie. Kdybych to měla vyjádřit čísly, tak si myslím, že 95 procent lidí jsou pohodáři. Nás třeba potěší, když nám poděkují, že se staráme o jejich zdraví, skutečně je to tak,“ dodává zkušená zdravotnice.

Během dvou dnů se teď projela vesnicemi na pomezí Kroměřížska a Vsetínska. Nepochybně, jak už to chodí, si odnáší i zážitky mírně kuriózní.

„Samozřejmě. V jedné vesnici za námi přišla paní a zcela vážně se ptala, cože prodáváme. Tak jsem jí řekla, že dáváme zdarma. Pak pochopila, ale byla už očkovaná,“ směje se paní Andrea.

Ještě veseleji ale bylo na Valašsku.

„Lidé se opakovaně ptali na jednu zásadní věc. Totiž, zdali budou moci po aplikaci vakcíny pracovat tam, kde je to pro ně teď nejdůležitější, sbírat švestky. A my jsme jim museli vysvětlit, že mírná námaha je povolena, jen kbelíky by měly být menší a méně těžší než jindy. Paní mi na to odvětila, že tedy bude sbírat jen levačkou,“ usmívá se AA – Andrea Adámková.

Mobilní tým Vsetínské nemocnice bude pokračovat zase příští týden, stejně tak kolegové z dalších nemocnic v okresních městech kraje. Cílem opět budou vesnice, kde je proočkovanost dosud poměrně malá.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x