Tragickou smrt Tomáše Bati připomenou vystavené historické artefakty

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN - V neděli 12. července 2020 tomu bude 88 let od tragické havárie, kdy zahynul podnikatel, politik a mecenáš Tomáš Baťa. Jak serveru Zlin.cz řekl Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínské radnice, lidé si mohou událost přijít připomenout do Památníku Tomáše Bati.

Přesně v den výročí Baťovy tragické smrti, tedy 12. července, se v obnoveném Památníku Tomáše Bati uskuteční prohlídky, potrvají od 10.00 do 20.00 hodin. „Vystaveny budou vzácné předměty z rodinné pozůstalosti a také dobové artefakty. Ve 21.00 hodin pak zazáří Památník nad Zlínem na počest tohoto velikána,“ upřesnil Fabián.

Dne 12. července 1932 Tomáš Baťa zahynul spolu se svým pilotem Jindřichem Broučkem při letecké nehodě, když ve svém osobním letadle Junkers F 13 letěl do Švýcarska, aby se zúčastnil otevření nové pobočky v Möhlinu. Tomáš Baťa do Möhlinu startoval z firemního letiště v Otrokovicích. Let byl kvůli mlze o hodinu odložen. Baťa trval na odletu, a při tom tvrdil, že je jeho přílet na 10. hodinu oznámen do Curychu. 8 minut před 6. hodinou ráno letadlo odstartovalo. Letadlo spadlo z výšky kolem 20 až 30 m poblíž továrny na Bahňáku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x