Tři, dva, jedna, konec…a začátek: turistická sezóna může začít

Sezona v lyžařském areálu na Stupavě pomalu končí. Foto: Ski Stupava
STUPAVA, KORYČANY - Počasí proměnlivé jako marnivé ženy. Momentálně teploty májové, příští týden avizované značné ochlazení. Jedno je bez diskuse. Na půdorysu zima-jaro prostě přichází turistická sezóna. Důkazy jsou nasnadě.

A vždycky, když něco končí, pak taky začíná. V lyžařském areálu na Stupavě vyskočila ve čtvrtek odpoledne teplota až k 19 stupňům. A přestože se ti nejskalnější milovníci sjezdového radování brání, seč mohou, pomalu se i na tomto „chřibském ledovci“ bude končit.

„Velmi teplé počasí a stejně teplý vítr jsou hlavními faktory toho, že chystáme balit, ale ještě to nevzdáváme, vyprodáváme tradičně poslední sníh sezóny, příští týden se má ochladit, tak se trošku necháme překvapit, rozhodně si nestěžujeme, jezdili jsme už před vánočními svátky, takže pohoda,“ vypráví majitel areálu Lubomír Orel. Tradičně mu vedle bílé sjezdovky začínají kvést první květy.

Pokud tady budou končit, pak o pár kilometrů dál, na hradě Cimburku, budou vlastně začínat.

„No, jak se to vezme, my jsme měli otevřeno coby zřícenina i přes zimu, když byla zima, lidé moc nechodili, to asi byli s lyžemi u pana Orla na svahu, ale teď se věci mění. Už minule o teplejším víkendu jsme napočítali asi 400 návštěvníků a věříme, že jich bude stále přibývat,“ říká správce hradu Jan Rozehnal.

Cimburk čeká bohatá a pestrá sezóna, nebude se jen pracovat na opravách Palácové věže, což bude náročný úkol, ale početní turisté si určitě najdou termíny oblíbených akcí. Mezi ně bude i letos patřit například rytířský turnaj, setkání milovníků historie i vína a řada dalších.

Jan Rozehnal tu strávil prakticky celou zimu, navazuje tak na stejně obdivuhodného předchůdce Pavla Kudličku.

Pro méně znalé snad jen tolik, že na Cimburk rozhodně nevede elektrický proud nebo plyn.

„Dřeva bylo dost, zima se ale dala strávit v pohodě, nebyla nijak tvrdá, nejvíce napadlo nějakých patnáct centimetrů sněhu, jinak spíše jen poprašek. Doma jsem už opravdu tady a „na chatu“ jezdím do svého domu nedaleko Kroměříže,“ směje se na prahu nové sezóny Rozehnal.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x