Tři Grácie ze Slovácka: mladé víno, to je naše

Foto: zlin.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Nejsou dcery samotného boha Dia, nepatří do řecké mytologie, ale coby bohyně krásy a půvabu se jako tři legendami opředené Grácie mohly klidně cítit. Tři hezké slečny Eva, Zdeňka a Veronika byly ozdobou prvního ochutnávání svatomartinského vína na uherskohradišťském Masarykově náměstí.

Už chvíli po jedenácté hodině se načas dostavil svatý Martin na bílém koni a žehnání letošních vín mohlo začít. Lidí jako máku, postupně se střídali, kdo přišel, rozhodně se dobře bavil u pohárku nového vína i u cimbálové muziky.

„Co je na mladém vínu dobrého? No přece, že je mladé, tak jako my,“ smály se tři dívky, které bydlí v Babicích a Kudlovicích. „Ochutnáváme růžové víno, Zweigeltrebe, taky Müller Thurgau anebo Veltlínské červené, je výborné,“ dávaly najevo bezvadnou náladu.

Tu měli i další, pro změnu z jiné věkové kategorie. Štěpán Martykán z Jarošova měl také jasno. „Když mi nabídnete koňak nebo víno, druhá volba je jasná. Já tady na náměstí načínám sezónu vždy burčákem na slováckých slavnostech. Pak vyzkouším mladé vínko a příležitostně se z něj raduji vlastně celý rok,“ vypráví mezi jednotlivými doušky.

Starosta Stanislav Blaha si ťukne jen symbolicky, stejně jako bývalí fotbalisté Miroslav Kadlec starší a Jiří Bartl.

„Dlouho jsme se neviděli, dali jsme si oběd, ale oba máme auto, tak někdy jindy, ale akce je to moc pěkná,“ pravil Jiří Bartl. Mimochodem v pátek si to v osmifinále pohárové soutěže rozdají na hřišti v Uherském Hradišti jejich synové Daniel a Michal, na Slovácko míří Karviná.

„Mladé víno je báječná věc, ale už se těším, až ochutnáme na koštech vyzrálé. Víno je prostě víno a moc nám sluší ke krojům. Už v nich chodíme snad 20 000 let,“ ladí už tak růžovou náladu u růžového vína jedna z Grácií Zdeňka.

„Parádní atmosféra, tohle dělá Hradiště Hradištěm, je moc dobře, že se takové akce mohou konat, loni tomu tak nebylo, tak připíjím na to, abychom tu další vlnu covidu co nejdříve alespoň zastavili a pak poslali do kolen,“ dodává Karel Zálešák, který vyrazil do chladného, ale příjemného odpoledne se synem i vnukem.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x