Turistické cíle na Východní Moravě jsou pro návštěvníky lákavé. Které si vedou nejlépe?

Památník Tomáše Bati ve Zlíně. Foto: Ateliér Mošnov, CCRVM
VÝCHODNÍ MORAVA - Východní Morava je rozmanitým a atraktivním regionem, který má turistům i místním lidem rozhodně co nabídnout. Dokazují to nejnovější statistiky Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Velmi výrazný nárůst zaznamenal například Arcibiskupský zámek v Kroměříži, jehož návštěvnost v letošním roce od března až do srpna činila 97 130 návštěvníků. Celková návštěvnost Arcibiskupského zámku Kroměříž v roce 2023 byla 79 379, z toho do konce srpna činila 63 193.

Tato zvýšená návštěvnost byla dosažena otevřením nových návštěvnických tras po celkové rekonstrukci zámku – Gardistka v Mlýnské bráně a především okruh Via Magnifika, která návštěvníkům nově představuje sbírky obrazů, mincí a knih v druhém patře zámku. Na zvýšení návštěvnosti měl také velký podíl bohatý kulturní program v Podzámecké zahradě,“ říká ředitel Arcibiskupského zámku v Kroměříži Jiří Uhlíř.

Zvýšenou návštěvnost zaznamenaly také cíle spojené s odkazem Tomáše Bati. Například Památník Tomáše Bati ve Zlíně navštívilo v první polovině roku téměř o 20 % návštěvníků více než za stejné období v loňském roce. Větší zájem byl také o expozici Princip Baťa v Muzeu Jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kde se počet návštěvníků za první polovinu roku zvedl z 52 345 na 53 784.

Nárůst návštěvnosti se týkal také hradů a zámků napříč krajem. Jmenovitě se jednalo například o hrady Brumov a Malenovice a zámky Buchlovice, Vizovice, Holešov nebo Vsetín,“ upřesnil Petr Michalec z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Statut turistické jedničky ve Zlínském kraji drží od roku 2003 Zoo Zlín, která by letos chtěla zlomit dosavadní návštěvnický rekord a pokořit magickou hranici 800 tisíc návštěvníků. Vysokou návštěvností se pyšní také Aquapark Uherské Hradiště, který v prvních osmi měsících letošního roku navštívilo 257 624 lidí, nebo Kovozoo ve Starém Městě, kam za stejné období zavítalo 121 625 zájemců.

Tradičně bylo jedním z nejnavštěvovanějších cílů na Východní Moravě Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, kam dorazilo 113 912 lidí. Zvyšující tendenci v počtu návštěv má na Slovácku také Archeoskanzen Modrá, kde se počet návštěv zvýšil během prvních osmi měsíců letošního roku o 3 328 na 53 434.