Tvarohové buchty, sádlová pomazánka nebo sušené švestky. Známe letošní Regionální potraviny

foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Už po patnácté se o titul Regionální potravina popraly produkty ze Zlínského kraje. Ze 120 uchazečů od 34 místních výrobců vybrala hodnotitelská porota celkem osm produktů, které se tímto titulem mohou chlubit. Mezi nimi jsou například tvarohové buchty, slanina nebo balkánský sýr. Hejtmanství navíc rozdalo ještě tři ocenění Chuť Zlínského kraje.

Do patnáctého souboje o možnost honosit se označením Regionální potravina se letos přihlásilo 120 produktů od 34 místních výrobců. Uspělo ale jen osm, o kterých hodnotitelská porota rozhodla, že si toto označení zaslouží. Namátkou jde například o Lopenickou slaninu, smetanový zákys s příchutí černý rybíz, medovinu z dubového sudu nebo Karpatky sušené švestky.

Kromě odborné poroty ale hodnotilo taky hejtmanství. To udělilo možnost využívat značku Chuť Zlínského kraje třem dalším výrobkům – hruškovému frgálu, jedlému obrázku Jurkovičovy rozhledny a jogurtovému sýru Labneh. Toto označení uděluje hejtmanství od roku 2022.

„Značky Regionální potravina a naše Chuť Zlínského kraje jsou takové malé nápovědy pro spotřebitele. Pokud koupí takto označené produkty, mohou si být také jisti jejich kvalitou. Zároveň podporují místní hospodaření a jeho udržitelnost. Lokální výroba také pomáhá zachovávat tradiční, po generace předávané postupy, a tím přispívá k udržování našeho kulturního dědictví. V neposlední řadě jsou lokální výroba a distribuce mnohem šetrnější pro životní prostředí,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která má na starost oblasti zemědělství a životního prostředí.

Slavnostní předání ocenění Regionální potravina a Chuť Zlínského kraje se uskuteční 14. září na Dni Zlínského kraje ve Zlíně. Návštěvníci navíc v ten den budou moci všechny oceněné výrobky taky ochutnat.

Regionální potravina

Lopenická slanina – VOMA, s.r.o., VOMA – MASO A UZENINY (Masné výrobky tepelně opracované)

Hovězí Rib Eye Steak BIO – Farma Rudimov s.r.o., MASOZLUKY.CZ (Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy)

BIO Balkánský sýr ochucený – JAVORNÍK – CZ s.r.o., Ekofarma Javorník Štítná (Sýry včetně tvarohu)

Smetanový zákys ovocný černý rybíz – Jiří Červenka, Morkovice – Slížany, STATEK SLÍŽANY (Mléčné výrobky ostatní)

Tvarohové buchty – Hostinář s.r.o. (Pekařské výrobky včetně těstovin)

Medovina speciál z dubového sudu – Včelařství Třasoňovi, s.r.o. (Alkoholické a nealkoholické nápoje)

Karpatky® sušené švestky – Ing. Robert Janota, Hostětín, KARPATKY (Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě)

Pomazánka ze sádla se škvarky – VENISON CZ s.r.o. (Ostatní)

Chuť Zlínského kraje

Frgál hruškový – Vršák s.r.o. (Pekařské výrobky včetně těstovin)

Jurkovičova rozhledna – jedlý obrázek – Sušírna z pod Radhošťa s.r.o. (Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě)

Štěchovický nález – jogurtový sýr Labneh – Vyšší odborná škola potravinářská a Střední průmyslová škola mlékárenská Kroměříž (Ostatní)

--> --> --> --> -->