Do patnáctého souboje o možnost honosit se označením Regionální potravina se letos přihlásilo 120 produktů od 34 místních výrobců. Uspělo ale jen osm, o kterých hodnotitelská porota rozhodla, že si toto označení zaslouží. Namátkou jde například o Lopenickou slaninu, smetanový zákys s příchutí černý rybíz, medovinu z dubového sudu nebo Karpatky sušené švestky.
Kromě odborné poroty ale hodnotilo taky hejtmanství. To udělilo možnost využívat značku Chuť Zlínského kraje třem dalším výrobkům – hruškovému frgálu, jedlému obrázku Jurkovičovy rozhledny a jogurtovému sýru Labneh. Toto označení uděluje hejtmanství od roku 2022.
„Značky Regionální potravina a naše Chuť Zlínského kraje jsou takové malé nápovědy pro spotřebitele. Pokud koupí takto označené produkty, mohou si být také jisti jejich kvalitou. Zároveň podporují místní hospodaření a jeho udržitelnost. Lokální výroba také pomáhá zachovávat tradiční, po generace předávané postupy, a tím přispívá k udržování našeho kulturního dědictví. V neposlední řadě jsou lokální výroba a distribuce mnohem šetrnější pro životní prostředí,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která má na starost oblasti zemědělství a životního prostředí.
Slavnostní předání ocenění Regionální potravina a Chuť Zlínského kraje se uskuteční 14. září na Dni Zlínského kraje ve Zlíně. Návštěvníci navíc v ten den budou moci všechny oceněné výrobky taky ochutnat.
Regionální potravina
Lopenická slanina – VOMA, s.r.o., VOMA – MASO A UZENINY (Masné výrobky tepelně opracované)
Hovězí Rib Eye Steak BIO – Farma Rudimov s.r.o., MASOZLUKY.CZ (Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy)
BIO Balkánský sýr ochucený – JAVORNÍK – CZ s.r.o., Ekofarma Javorník Štítná (Sýry včetně tvarohu)
Smetanový zákys ovocný černý rybíz – Jiří Červenka, Morkovice – Slížany, STATEK SLÍŽANY (Mléčné výrobky ostatní)
Tvarohové buchty – Hostinář s.r.o. (Pekařské výrobky včetně těstovin)
Medovina speciál z dubového sudu – Včelařství Třasoňovi, s.r.o. (Alkoholické a nealkoholické nápoje)
Karpatky® sušené švestky – Ing. Robert Janota, Hostětín, KARPATKY (Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě)
Pomazánka ze sádla se škvarky – VENISON CZ s.r.o. (Ostatní)
Chuť Zlínského kraje
Frgál hruškový – Vršák s.r.o. (Pekařské výrobky včetně těstovin)
Jurkovičova rozhledna – jedlý obrázek – Sušírna z pod Radhošťa s.r.o. (Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě)
Štěchovický nález – jogurtový sýr Labneh – Vyšší odborná škola potravinářská a Střední průmyslová škola mlékárenská Kroměříž (Ostatní)