U závažných pacientů s koronavirem může zlínská nemocnice nahradit funkci plic mimotělním oběhem

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍN - Přístroj pro mimotělní krevní oběh, který umí u pacientů v těch nejzávažnějších stavech nahradit funkci plic a srdce, může být ve Zlínském kraji poprvé nasazen právě v souvislosti s koronavirem. Serveru Zllin.z to oznámil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Technologie se používá v intenzivní medicíně, kdy je pro záchranu života pacienta nutné zavést léčebnou metodu, která se odborně označuje jako extrakorporální membránová oxygenace, zkráceně ECMO. V celé České republice je v současné době sedm desítek těchto přístrojů, jsou jimi vybavena především komplexní kardiovaskulární centra. Ve Zlínském kraji je jediný v Krajské nemocnici T. Bati. Před necelými dvěma týdny schválila největší zdravotní pojišťovna v zemi, že zlínští lékaři mohou špičkovou metodu využít v léčbě pacientů s nejtěžším průběhem onemocnění COVID-19.

„Přístroj jsme zapůjčili loni na podzim, abychom jej mohli vyzkoušet při některých výkonech v rámci anesteziologicko-resuscitační a intenzivní péče. Jednali jsme o možném nasmlouvání těchto výkonů se zdravotními pojišťovnami. Musím poděkovat Zdeňku Kabátkovi, generálnímu řediteli Všeobecné zdravotní pojišťovny, který pohotově zareagoval na informaci, že by tato technologie mohla pomoci některým nejzávažnějším pacientům s onemocněním koronavirem, a dal před několika dny využití přístroje ve Zlínském kraji zelenou. Obyvatele regionu by tato dobrá zpráva mohla potěšit a uklidnit zároveň, máme pro léčbu komplikovaných stavů k dispozici tu nejmodernější péči,“ uvedl Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje.

Mimotělní oběh může být použitý u pacientů ve vážném stavu, kterým k nahrazení funkce plic běžně využívané přístroje pro umělou plicní ventilaci nestačí. „Je to vlastně poslední záchrana pro pacienty, kterým už plíce natolik selhávají, že nemohou pracovat ani s podporou ventilátoru. Metoda ECMO se v současné medicíně využívá v případech závažného plicního selhání, můžeme s její pomocí nahradit v případě potřeby funkci srdce i plic současně. V léčbě nemoci COVID-19 zatím moc zkušeností není, ale i jiné infekce způsobují oboustranný těžký zánět plic a tam metoda pomáhá zachránit život takto postiženým pacientům,“ popsal docent Tomáš Gabrhelík, primář Oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, kde je přístroj umístěn.

Po napojení na přístroj je krev kanylami vedena z těla pacienta do oxygenátoru, kde dochází k jejímu okysličení a odstranění oxidu uhličitého, následně je pumpou čerpána zpět do těla pacienta. „Funkci plic můžeme tímto způsobem nahradit dlouhodobě, tedy po dobu několika týdnů. Zatím jsme ve Zlínském kraji neměli pacienta s onemocněním koronavirem v tak vážném stavu, že bychom museli metodu ECMO využít. Pokud by se takový pacient objevil, byl by transportován k nám a léčen v izolaci ve zlínské nemocnici,“ doplnil Tomáš Gabrhelík.

V souvislosti s probíhající pandemií koronaviru byl mimotělní oběh a metoda ECMO u českých pacientů dosud využita například ve Všeobecné fakultní nemocnici nebo ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Pořizovací cena konkrétního přístroje, který má v současné době zapůjčený zlínská nemocnice, se pohybuje okolo 2 milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x