Uherské Hradiště opět dobylo podnikatelský trůn

Starosta města Stanislav Blaha přebírá diplom. Foto: Město pro byznys
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Pětadvacetitisícové město v srdci Slovácka obhájilo titul Město pro byznys Zlínského kraje. Ve srovnávacím výzkumu, ve němž se hodnotila dvě kritéria - podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy, skončilo Hradiště na prvním místě před druhým Rožnovem pod Radhoštěm a třetím Holešovem. Zlín obsadil čtvrtou příčku.

Uherské Hradiště se podruhé v řadě umístilo na prvním místě krajského kola celorepublikového srovnávacího výzkumu Město pro byznys za rok 2020, který zpracovává analytická agentura Datank. „Město pro byznys je srovnávací výzkum, který hodnotí automaticky všech 205 obcí s rozšířenou působností v rámci České republiky. Vyhodnocuje jednak celostátního vítěze, ale předtím se zaměřuje na krajské vítěze,“ uvedl projektový manažer výzkumu Město pro byznys David Pavlát.

Podle výsledků výzkumu má město Uherské Hradiště velmi vysoký podíl podnikajících osob v přepočtu na ekonomicky aktivní obyvatelstvo. Město se také výrazně rozrůstá, o čemž svědčí nejvyšší počet dokončených bytů na 1000 obyvatel v rámci Zlínského kraje.  Co se týká ekonomických údajů, radnice se může pochlubit vysokou likviditou, ale i nadprůměrnými výdaji věnovanými na kulturu nebo sport.

Nejlepší výsledek zaznamenalo Uherské Hradiště také v té části výzkumu, která se věnuje přístupu veřejné správy. Z pohledu podnikatele má město kvalitní webové stránky, na kterých jsou k nalezení v přehledné formě veškeré podstatné informace potřebné pro komunikaci s veřejnou správou nebo například pro rozvoj vlastního podnikání. Město má také nejvyšší rozsah hodin, během kterých mohou podnikatelé i občané přijít na úřad.

„Obhajoba loňského prvenství mě velmi těší a chci všem podnikatelům v našem městě, a samozřejmě také občanům, poděkovat. V loňském roce jsme intenzivně pracovali na tom, abychom letos dotáhli do konce přípravy na spuštění nového coworkingového centra, které bude důležitým místem pro počáteční rozjezd začínajících podnikatelů. V roce 2020 vznikala také stěžejní část strategických dokumentů projektu Hradiště chytře,“ zhodnotil výsledky soutěže starosta města Stanislav Blaha.

Druhý Rožnov pod Radhoštěm obstál zejména v testu elektronické komunikace a bronzový Holešov má ze zase nejlepší podnikatelské prostředí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x