Uherské Hradiště upraví povrch dvou parkovišť, aby propouštěla vodu

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Uherské Hradiště)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Město Uherské Hradiště přebuduje za 8,6 milionu korun povrch na dvou velkokapacitních parkovištích na sídlišti Štěpnice. Na ulicích Zahradní a Štěpnická bude propustný povrch, což vytvoří podmínky pro zadržování vody, řekl serveru Zlin.cz mluvčí města Jan Pášma.

Na obou parkovištích je nyní nepropustný povrch. „Ke zlepšení podmínek pro zadržení vody v krajině připravuje uherskohradišťská radnice několik projektů. Jedním z nich je technické opatření na dvou velkých parkovištích o celkové ploše 2500 metrů čtverečních ve Štěpnicích, kterým lze zadržet srážkovou vodu v místě jejího spadu a zabránit povrchovému odtoku do kanalizace,“ uvedl Pášma. Akce bude stát 8,6 milionu korun, přičemž 85 procent z celkových nákladů pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí.

Na ploše v ulici Zahradní je navrženo 45 parkovacích míst, u plochy na ulici Štěpnická vedle restaurace Masaro je navrženo 56 míst. „Stávající nelegální místa nebudou z prostorových poměrů legalizována. Nově zrekonstruované plochy s jasně vymezenými parkovacími místy umožní bezpečnější parkování vozidel a optimální využití zpevněné plochy ve veřejném prostoru,“ uvedl Pášma.

Připomněl, že v loni skončila ve Štěpnicích rozsáhlá investiční akce nazvaná Parkování Štěpnice, při které vzniklo 188 parkovacích míst, a to vybudováním nových míst nebo rozšířením těch původních. Práce na plochách se budou provádět postupně. „Až po kompletním dokončení jedné se začne pracovat na druhé. Je to z toho důvodu, aby nebylo dočasně nedostupné velké množství parkovacích míst. Pokud budou příznivé klimatické podmínky, chtěli bychom jednu plochu zrealizovat ještě do zimního období a v jarním období příštího roku druhou,“ uvedl místostarosta města Jaroslav Zatloukal. Konec prací je naplánovaný nejpozději do konce června příštího roku.

Město plánuje opatření k zadržování vody také mimo centrum. „Na území katastru Mařatic na městské parcele vinoucí se od ulice Konečná na sídlišti Východ až k hranici katastrálního území Vésky bude v letošním podzimním období realizován interakční prvek v podobě zatravněného pásu doplněného stromovým a keřovým patrem. Délka této parcely, na níž budou výsadby realizovány, je téměř 800 metrů,“ přiblížil Pášma. Další opatření obdobného charakteru podle něj připravuje město ve svažitém zemědělsky využívaném území jižně od Jarošova, nad spojnicí koncových částí ulic V Trpínkách a Před Branou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x