Uherskobrodské muzeum otevřelo novou stálou expozici. Je věnována učiteli národů Janu Amosi Komenskému

Foto: Muzeum J. A. Komenského
UHERSKÝ BROD – Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě otevřelo v pondělí 28. března novou stálou expozici. Je věnována učiteli národů a zakladateli moderní pedagogiky, po kterém je uherskobrodské muzeum pojmenováno – Janu Amosi Komenskému.

Novou stálou expozici „Na jevišti světa – Jan Amos Komenský a jeho doba“ připravilo muzeum při příležitosti 430. výročí narození Jana Amose Komenského. Slavnostního zahájení se ve Sloupovém sále zúčastnili ministr kultury Martin Baxa, hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, starosta Uherského Brodu Ferdinand Kubáník, ředitelé kulturních zařízení z celé České republiky, delegace z holandského Naardenu a další hosté.

Ti si vyslechli koncert houslového virtuóza Jaroslava Svěceného a pak nastal očekávaný okamžik – vernisáž nové expozice, která ve třech odděleních ukazuje život, dílo i odkaz Komenského.

První část představuje složitou dobu, ve které Komenský žil – 17. století – století válek. Nebyly to ale jenom války, byl to i střet jakýchsi ideí filozofických, teologických, katolicismu, protestantismu. Komenský sám udržoval početné kontakty s intelektuály tehdejší doby napříč celou Evropou. Víme, že byl zvaný i do Ameriky, aby přednášel v Novém Amsterodamu – dnešním New Yorku,“ uvedl ředitel Muzea Jana Amose Komenského Miroslav Vaškových.

Druhá část výstavy je multimediální, před návštěvníky se zhmotní výjevy z Labyrintu světa, uvidí i krátký film inspirovaný Komenského svazkem Orbis Pictus. Třetí část je věnovaná jeho dílu.

Jsou vystaveny jednak jeho rukopisy, knihy, dopisy, ale jsou tam i poměrně zdařilé kopie tak, aby si jednotlivými díly návštěvníci, ať už menšího nebo i dospělého věku, mohli zalistovat. Myslíme i na děti, součástí výstavy je i takzvaná Dětská linka hned od začátku. Není to tak, že by výstava byla úplně odborná, aby se lidi museli Komenského bát. Chceme ho naopak zpřístupnit všem,“ dodal Vaškových.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x