Uherskohradišťská teplárna bude spalovat plyn i odpad

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Modernizace teplárny v Uherském Hradišti byla hlavním bodem programu pondělního zasedání zastupitelstva. Šlo totiž o zásadní rozhodnutí, které se na další roky výrazně promítne do života všech obyvatel města.

Teplárna v Uherském Hradišti má spalovat nejen zemní plyn, ale také komunální odpad. Tuto variantu schválili zastupitelé města patnácti hlasy z 26 přítomných. Hnědouhelný prach tak už brzy bude minulostí. Cílem plánované změny paliva je podle zástupců radnice právě zamezení prašnosti skládky uhlí, snížení emisí z teplárny, stabilizace cen tepla a řešení odpadového hospodářství ve městě.

Schválená varianta má zajistit nejvýhodnější cenu tepla pro odběratele CTZ. Zároveň však umožní městu likvidovat komunální odpad v souladu s novou odpadovou legislativou a s velkou pravděpodobností i s nejnižšími možnými náklady, což se dotýká všech obyvatel města,“uvedl po zasedání starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Proti vítězné variantě byli někteří opoziční zastupitelé, kteří upřednostňovali variantu spalování pouze zemního plynu. Mají totiž obavu, že se při spalováním odpadů budou do ovzduší dostávat těžké kovy včetně rtuti nebo karcinogenní dioxiny.„Spalovat odpad v našem městě a na tomto místě není nejvhodnější,“ upozornil na fakt, že se v blízkosti teplárny nachází řada obytných domů opoziční zastupitel Jaroslav Ševčík.

Se spalováním odpadu v teplárně nesouhlasí také loňská petice s celkem 2727 platnými podpisy. „Vadí nám zvolená lokalita. V blízkosti teplárny stojí rodinné domy, sportoviště, školy, klubovny. Také víme, že v této variantě se zvýší dioxiny v ovzduší a postihne to nejen nejbližší okolí, ale i Mařatice, Jarošov, centrum města nebo sídliště Východ,“ je přesvědčen předseda petičního výboru Čisté Hradiště Jakub Grós.

Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha je však přesvědčen, že vítězná varianta na čistotu ovzduší nebude mít negativní vliv. „Nikomu z nás není lhostejné, jaká je kvalita ovzduší v našem městě. Domnívám se, že doporučovaná varianta splňuje nejpřísnější kritéria právě na čistotu životního prostředí a zároveň je energetické využití odpadu pro naše město velmi strategickou záležitostí,“ řekl starosta Stanislav Blaha a dodal, že město bude mít díky podílu v CTZ vliv na cenu tepla i cenu za zpracování komunálního odpadu.

Modernizace teplárny počítá s výstavbou tří kotlů a dvou kogeneračních jednotek na zemní plyn a energetické využití komunálního odpadu s kapacitou až 15 tisíc tun ročně.

--> --> --> --> -->