Uherskohradišťsko o víkendu přiláká mlsné jazýčky

ilustrační obrázek, foto: Slovácko
UHERSKOHRADIŠŤSKO – Pokud jste milovníky dobrého jídla a slovácké kultury, nastražte nyní uši. Tento víkend totiž nabídne tradiční i netradiční gastro akce.

Sobota a neděle se na Uherskohradišťsku ponesou v duchu dobrého jídla, pití a tradic. Na své si přijdou milovníci švestek, tedy trnek, vína i hub.

V sobotu 24. září své brány otevře Skanzen Rochus v Uherském Hradišti. Od 10:00 hodin zde totiž bude probíhat již osmý ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Příchozí se mohou těšit na tradiční jarmark plný specialit slovácké kuchyně. Budete si moci zavzpomínat na výborné pokrmy svého dětství a na vůně, které si linuly z kuchyní.

Gastrofestivalu, který je originální svým zaměřením na tradiční kuchyni, každoročně vévodí určitá surovina nebo motiv. Po loňských lahůdkách z medu a ořechů jsou nyní na řadě pokrmy ze švestek, tedy trnek.

Ve stejný den si přijdou na své také milovníci vína a burčáku. Kulturní akce s názvem Šlapání hroznů dívčí nohou proběhne v Boršicích od 10:00 hodin v areálu vinařství Dvůr pod Starýma Horama. Těšit se můžete na bohatý doprovodný program, během kterého místní dívky předvedou, jak se víno šlapalo před vynálezem vinného lisu. Ve 13:00 hodin potom proběhne folklórní program, příjezd markraběte Jana Jindřicha a na řadu přijde také vinařská olympiáda. Pro příchozí bude připraven také košt vína a ochutnávka burčáku.

Pokud ovšem nejste milovníky ani švestek, ani vína, nezoufejte. V obci Salaš bude v sobotu 24. a v neděli 25. září probíhat 15. ročník Výstavy hub, kterou pořádá místní mykologický klub. Těšit se můžete na přehlídku jedlých i jedovatých, známých i neznámých hub, které zdejší houbaři našli při svých lesních toulkách.

Hlavním lákadlem výstavy jsou ovšem vynikající houbové speciality. Na jídelníčku najdete houbové rohlíčky, guláš, polévku, skvělou houbovou paštiku, plněné brambory, bochánky a mnoho dalšího. A pokud si v sobotu uděláte malou odbočku do obce Modrá, můžete kromě hub ochutnat také kapří speciality. Od 9:00 do 17:00 hodin zde totiž proběhne akce zvaná Rybářovy žně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x