Uhynula téměř legendární Zpěvanka. Byla ptačí celebritou

Foto: Zdeněk Němeček
STŘEDNÍ MORAVA - Smutek na hladině moravských vodních nádrží. Stejně tak na řece Moravě. Do ptačího ráje odešla po přetěžkých životních zkouškách Zpěvanka, tedy u nás naprosto vzácná labuť zpěvná.

„Na střední Moravě žila 16 let, kroužek a límec dostala až jako dospělá, neumíme tedy přesně určit, jak vysokého věku se dožila,“ konstatoval expert Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Zpěvanka se nejčastěji vyskytovala na rybnících v Chropyni, Kojetíně, Záhlinicích, Tovačově i na řece Moravě v Kroměříži.

Zajímavým řízením osudu se tato vzácná ptačí dáma, která by druhově měla žít na severu Evropy jako ostatní labutě zpěvné, dostala v roce 2006 na střední Moravu, už tehdy označena žlutým límcem ze zimoviště vodních ptáků z Německa.

„Postupně poznávala okolní lokality, pohybovala se na střední, jižní i severní Moravě, viděna byla v Polsku i Maďarsku,“ popisuje cestovatelskou anabázi Jiří Šafránek.

Poprvé pak zahnízdila v roce 2017 na Zámeckém rybníku v Chropyni.

„Se samcem měla čtyři labuťátka, pouze jedno se ale dožilo zimy,“ popisuje nelehký mateřský úděl expert.

Stejně dopadaly rodičovské pokusy až do roku 2020, kdy mladé vždy zřejmě sprovodili ze světa, respektive z hladiny, vodní predátoři.

„V témže roce uhynul samec a až do těchto dnů zůstala sama. Uhynula v neděli 26. února,“ končí vlastně docela smutnou story jedné bílé dámy unikátní svým domovem Jiří Šafránek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x