Úklid ve vážanském domově: zničený nábytek, problémy s elektřinou

Úklid v Domově pro seniory Vážany. Foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Pracovníci Sociálních služeb města se vrhli do úklidu Domova pro seniory a Domova se zvláštním režimem Vážany, který byl v sobotu zaplavený.

„V budově bylo asi 30 centimetrů vody a bahna. Problémem je zatopený sklep, odkud vodu čerpají hasiči. Kvůli zaplavené rozvodné skříni nejde v domově elektřina. Pokoje klientů naštěstí zatopené nebyly,“ popsal situaci místostarosta Pavel Motyčka.

Podle ředitelky SSKM Dagmar Klučkové bude úklid velmi náročný. „Jsme při tom v kontaktu s krajskou hygienickou stanicí, pojišťovnou a dalšími institucemi. Všechno musíme pečlivě vyčistit a vysušit, aby se klienti mohli vrátit do prostředí, na které jsou zvyklí. Využijeme vysoušeče od hasičů, za což bych jim chtěla poděkovat. Všichni byli úžasní a jen díky jejich pomoci jsme mohli zvládnout rychlou evakuaci klientů z domova. Stejně tak chci poděkovat všem kolegům, kteří se do úklidu zapojili a ještě se zapojí,“ uvedla Klučková. Výše škody zatím známa není.

Domov, ze kterého bylo v sobotu kvůli hrozbě zaplavení evakuováno 111 klientů, přišel o nábytek a další zařízení. „Evakuace byla pro mnohé naše klienty nepříjemným zážitkem, který je zasáhl. Velkým pozitivem je pro klienty to, že se o ně starají pracovníci, na které jsou zvyklí,“ doplnila Klučková.

Říčka Kotojedka se vylila v místní části Vážany, zaplavila silnici i cyklostezku z Kotojed do Vážan a hromadila se v okolních polích. U budovy a na zahradě domova vytvořila velké laguny vody, které se zde držely ještě v pondělí.

Zobrazit fotogalerii >>