Ultramaratonec Svaťa Božák zdolal potřetí v životě nejtěžší cyklistický závod planety

Foto: Ivo Dvořák
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Do své bohaté sportovní kroniky si Svaťa Božák může zlatým písmem vedle let 2012 a 2017 nově zapsat také rok 2022. Cyklistický ultramaratonec z Rožnova pod Radhoštěm před pár dny potřetí v kariéře úspěšně zdolal nejtěžší cyklistický závod na světě - Race across America (RAAM)!

Bezmála 5 000 kilometrů dlouhý závod ze západu na východ Spojených států amerických dokončil Svaťa Božák v noci z pátku 24. na sobotu 25. června středoevropského času ve skvělém čase 10 dní, 3 hodiny a 6 minut. Rožnovský ultramaratonec si tak dal velmi stylový dárek ke svým 45. narozeninám, které oslavil přímo na trati 15. června.

Do závodu napříč Amerikou vyrazil rožnovský cyklista 14. června z Oceanside v Kalifornii. Trasa vedla přes dvanáct amerických států. Učastníci při ní musí zvládnout extrémní výkyvy počasí – od 40stupňových veder po noční mrazíky, zvládnout musí také nekonečné americké pláně i třítisícové hory, nejvyšší bod závodu je Wolf Creek, který leží 3 200 metrů nad mořem.

V noci z pátku na sobotu středoevropského času vjel Božák ve městě Annapolis do cíle a potřetí v životě tak zdolal RAAM. A tentokrát dokonce jako vítěz své kategorie RAAM solo under 50, absolutně skončil na skvělém druhém místě. V cíli pak rožnovský cyklista i přes obrovskou únavu po desetidenním maratonu zářil spojeností.

To byla jízda! Jsem šťastný a pyšný, že jsem závod dokončil. Bylo to letos strašně těžké, hlavně kvůli vedrům, která byla i kolem 40 stupňů, to byl boj,“ hlásil v cíli nejtěžšího závodu planety Svaťa Božák, jenž se může pyšnit titulem 3x RAAM finisher.

Jako vždy neopomněl rožnovský ultaramaratonec na četná poděkování. „Moc bych chtěl poděkovat celému týmu, který mě podporoval všemi možnými i nemožnými způsoby. Také bych rád poděkoval všem srdcařům, kteří mě v tomto boji podpořili v projektu na mém webu, také samozřejmě všem partnerům a sponzorům. V neposlední řadě pak i fanouškům, kterých bylo opravdu hodně, a strašně moc mi pomáhaly jejich vzkazy na sociálních sítích. Bez těchto věcí by to nešlo, ještě jednou díky všem,“ vzkázal z Ameriky Svaťa Božák.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x