Univerzita 3. věku. Aneb stárnutí se nekoná

Ing. Mgr. Jarmila Hřebíčková (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - Jestliže se odborníci především - ale nejen - z lékařských kruhů shodují, že něco čemu se říká stáří, začíná kolem pětasedmdesátky, pak je bezmála tisícovka studentů Univerzity 3. věku zlínské UTB podle rodného listu na obou stranách tohoto jen pomyslného stavu ducha a těla. Ale starý tu není nikdo.

Kdo se v pokročilejším věku dal na studia na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ten se strašáku zvaného stáří bát nemusí vůbec. Může být třeba ve vyšším věku, to ano, ale díky aktivitě a permanentnímu vzdělávání se stárnutí prostě nekoná.

Docela zajímavé pracovní polojubileum si zanedlouho připomene Jarmila Hřebíčková. Ta vede seniory k nestárnutí a vzdělávání na zlínské Univerzitě 3. věku už patnáctým rokem.

„Zájem je pořád značný, jsme na konci zimního semestru, máme momentálně jedenáct oborů. Velký interes je o angličtinu, informatiku, psychologii nebo třeba výtvarné obory. Studium vedeme ve dvouletých cyklech, snažíme se o pestrost, důležitá je kvalita vyučujících a s tím logicky souvisí pozornost našich studentů,“ nastiňuje základní pravidla Jarmila Hřebíčková.

Rozvoj U3V se datuje už od roku 2002, najdou se studenti, kteří tu strávili i deset let studia, to byl třeba příklad Hany Totuškové, která cídila mozkové závity i na hranici devátého životního křížku.

„Vůbec nám ale nejde o věkové rekordy, to může být zajímavé třeba mediálně. Na věku u nás nezáleží, důležitější je zájem o obor a míra předaných i absorbovaných znalostí,“ dodává Hřebíčková.

Zájem mají daleko více ženy než muži. Což potvrzuje inženýr Rudolf Maňas ze Zlína, ten si po sedmdesátce při práci s počítačem přímo libuje. „Skutečně máme v učebně převahu žen, pokaždé se ale i já dozvídám spoustu nových věcí, uplatním postupy třeba ve vlastní tvůrčí práci při tvorbě stránek krajské organizace Syndikátu novinářů,“ vypráví dlouholetý rozhlasový pracovník se zaujetím.

Podle Hřebíčkové má aktivní účast získávání nových vědomostí i jiný cenný rozměr. „Lidé se sejdou na začátku akademického roku, pokud je dokážeme zaujmout, vytvářejí se nové neformální vztahy. Jak mezi přednášejícími a jejich studenty, tak i navzájem mezi novými spolužáky, vznikají nová přátelství. A to je jeden z dalších důležitých aspektů, uzavírá šéfka U3V s tím, že jedním ze zajímavých oborů je třeba „tělocvik“ tedy lépe řečeno pohybové aktivity. To u zájemců o celoživotní vzdělávání mezi 55 a 85 lety může mírně překvapit. A taky potěšit.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x