Uplynulá zima se řadí mezi tři nejmírnější za posledních 19 let

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Období zimní údržby silnic 2019/2020 skončilo. Silničáři mají za sebou zimu s mimořádně mírným průběhem počasí, malým množstvím srážek a s menší potřebou výjezdů sypačů, serveru Zlin.cz to řekl za Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) Vojtěch Cekota.

Celkové náklady dosáhly necelých 64 milionů korun. Uspořené finanční prostředky proti plánu se využívají na běžnou silniční údržbu a budou mít pro motoristy dlouhodobější efekt.

Dnem 31. března vždy končí zákonem stanovené období zimní údržby silnic a silničáři bilancují. Uplynulé zimní období se zařadilo průběhem počasí mezi tři nejmírnější v historii ŘSZK (od r. 2001). Podle statistiky výjezdů sypačů, pluhování a posypu byla o něco slabší již jen zima 2013/2014, předtím byla co do výkonů srovnatelná ještě mírná zima 2006/2007. Výkony silničářů nyní zůstaly poměrně hluboko pod průměrem posledních pěti let.

Pokud jde o uplynulou zimní sezonu, největší výkony zimní údržby silnic byly na krajských silnicích zaznamenány v měsíci lednu. Podle rozdělení kraje na čtyři okresy měl největší potřebu zimních zásahů silničářů okres Vsetín, nejméně se pluhovalo na Zlínsku a nejméně posypových materiálů se spotřebovalo na Kroměřížsku.

„Mírné počasí v letošní zimě se pozitivně projevilo na stavu našich vozovek. Evidujeme mnohem méně výtluků a poruch, než je v tomto období obvyklé. Od začátku roku byly navíc provedeny práce, které se většinou realizují až na jaře – výměny dopravních značek, osazení svodidel a zábradlí, pročištění příkop a propustků, údržba silniční zeleně. Finanční objem těchto prací, realizovaných v uplynulých třech měsících, je 41 milionů korun, tedy zhruba stejně, kolik stála v tomto období i zimní údržba,“ komentoval letošní výsledky zimní údržby silnic ředitel ŘSZK Bronislav Malý.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x