Úprava potoka má pomoci před záplavami Starého města v Kloboukách

Foto: MěÚ Valašské Klobouky
VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Přívalové srážky v posledních letech způsobovaly záplavy v lokalitě Starého města ve Valašských Kloboukách. K prevenci proti opakovaným problémům má sloužit právě probíhající úprava kolem vodního toku, který se nachází za areálem městského koupaliště, informovala server Zlin.cz mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Břehy potoka se vyčistí a jeho koryto se prohloubí a upraví tak, aby vznikly menší retenční nádrže.

„Proudy vody stékající z polí za přívalových dešťů přinášely různé nánosy, především listí, trávu a kousky větví, které ucpávaly vpusť zatrubněného potoka v areálu městského koupaliště. Poté bohužel docházelo k zaplavení obou bazénů a následně se voda vylévala i do sousedních ulic, sklepů a zahrad,“ vysvětlil místostarosta Karel Ptáček.

„Situaci by měla pomoci vyřešit úprava toku a okolního terénu. Dochází k odstranění náletových dřevin, prohloubení koryta a vytvoření meandrů s retenčními nádržemi, které tok zpomalí. Na vhodných místech se také osadí česla, která případné rostlinné zbytky zadrží,“ uvedl místostarosta. Upravený prostor za koupalištěm se po vyčištění zatravní, a tak se okolí potoka postupně promění v přírodní parčík, který může být příjemným cílem procházek. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x