Úspěch pro Kroměříž! Po několika letech bude opět bojovat o titul Historické město roku 2021

Kroměříž vyhrála krajské kolo soutěže Historické město roku 2021. Foto: web města Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Město vyhlášené Květnou zahradou vyhrálo krajské kolo soutěže o titul Historické město roku 2021. Postupuje tak do celostátního kola, jehož vítěz bude slavnostně vyhlášen v dubnu u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

„Úspěchu v této soutěži si velmi vážím. Je to ocenění pro všechny majitele památek v Kroměříži, kteří o ně pečují a kteří na jejich zvelebování vynakládají nemalé prostředky,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Kroměřížská radnice loni v rozpočtu na obnovu kulturních památek vyčlenila přes 23 milionů korun. „Spolu s finančními prostředky jiných vlastníků tak bylo v minulém roce na obnovu památek v Kroměříži celkově vynaloženo zhruba 87 milionů korun,“ řekla Jana Gregorová z odboru regionálního rozvoje.

Loni tak například dělníci a restaurátoři pracovali na obnově Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady, sloupu se sochou Panny Marie na Velkém náměstí, sloupu se sousoším Nejsvětější Trojice na Riegrově náměstí, na sanaci zdiva historické budovy radnice, sanaci suterénu kanovnických domů v Jánské ulici, na odvodnění střešních svodů kina Nadsklepí nebo na restaurování vitrážového okna v kostele sv. Mořice.

Vyhlašovateli soutěže Historické město roku jsou ministerstvo kultury, ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Kroměříž už jednou celostátní kolo soutěže ovládla, stalo se tak v roce 1998.

Kritéria hodnocení se zaměřují nejen na péči o kulturní památky v jednotlivých městských památkových zónách a rezervacích, ale i na péči o ostatní objekty na území památkově chráněných oblastí. Roli hraje i celkový přístup města k veřejnému prostoru, stav životního prostředí ve městě a celková péče o obyvatele a návštěvníky města, zda jsou například památky návštěvníkům zpřístupňovány, jakou formou jsou tyto památky a celkově památkově chráněné oblasti ve městech prezentovány.

--> --> --> --> -->