Už je to tu zase – už jsme v májek čase

foto: obec Provodov
PROVODOV - Mají-li Provodovští po generace na něco pořádně vymakaný patent, pak na stavbu máje. Možná si řeknete májky, ono na tom označení až tolik nezáleží, třebaže jsou nejrůznější. Každopádně pořád připomínají nejen příchod nejkrásnějšího měsíce v roce, ale jsou i symbolem umu šikovných lidí. A máj, mája či májka jsou především z historie vycházející označení radosti ze života, neboť představují lásku, plodnost a mládí.

A když tedy mládí, pak budiž jasné, že je stavba do značné míry dílem pánů kluků, co začínají být dospělými chlapy.

„U nás na Provodově stavějí máj vždy kluci takzvaní odvedenci, co by ve věku mládeneckém kolem osmnácti devatenácti let za starých časů šli na vojnu. Už jsou silní, mají hodně elánu, zkušenosti ale teprve nabírají,“ říká starosta Provodova Jan Talaš, který se akce stavění máje účastní vždy hodně aktivně.

„No ale nemyslete, že se nevyužívá i zkušeností starších. Jim patří velké díky, stejně jako majitelům lesa, potomkům rodu Serényiů, kteří nám i letos věnovali vysoký smrk. Ten jsme už v pátek transportovali do dědiny, kluci přes noc hlídali a v sobotu se pak nadpojoval. To už byli v akci i dospělí pomocníci Oldřich Otruba a Jan Mikulášek a jeřábem pak odborně pomohl se vztyčením Miroslav Gajdůšek z Doubrav,“ popisuje symbiózu starosta Talaš.

Ještě předtím museli mladíci vykopat dvoumetrovou jámu a tu pak zase pečlivě udusat, vysoké „soustromí“ s nazdobeným barevných vrchem je totiž mohutné, dosahuje až do 29 metrů výšky.

Tak jako v Provodově musejí i jinde svoji májku pečlivě střežit, zvyk podřezat ji konkurenci je platný odedávna, není zdaleka zapomenut. V celém procesu jde o významnou tradici.

Výbornou tradicí už se v obci s necelými osmi stovkami obyvatel stává také to, že po skácení máje použije dřevo na opravu obecních laviček.

A ještě jedna „májoaktualita“: právě v Provodově bude v sobotu 1. června kácení máje spojené s festivalem rockových kapel v Areálu mládí.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x