Uzavírání vinařských stezek? Jen na kole

ilustrační foto: Slovácko
UHERSKOHRADIŠŤSKO, UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Naleštit kola, přilby na hlavy, koštovky na krk a vyrážíme. Sobota 8. října se na Uherskohradišťsku ponese v duchu cyklistiky a dobrého vína. Na programu je totiž akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska.

Podzim je tady a je na čase symbolicky uzavřít vinařské stezky. A aby si milovníci vína ještě jednou vychutnali krásné počasí a chuť vinného moku, v sobotu 8. října proběhne oblíbená akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska.

Účastníci si mohou vybrat, zda se vydají po jedné ze čtyř cyklistických tras, nebo si udělají procházku po pěším okruhu v okolí Uherského Hradiště. Ať tak či onak, start je vždy na Masarykově náměstí, kde před samotným vypuknutím akce proběhne registrace účastníků.

Při zakoupení startovného dostanete odkaz na aplikaci s trasami, a navíc je pro každý okruh k dispozici cykloprůvodce.

Nejdelší cyklotrasou je Stezka Ryzlinku rýnského, tedy Královská. Své jméno si vysloužila díky slavným jízdám králů, které se v obcích, kterými vede, konají. Po červeném značení cyklisty provede Sady, Vlčnovem, Dolním Němčím, Hlukem, Ostrožskou Lhotou, Uherským Ostrohem, Ostrožskou Novou Vsí, Kunovicemi a Kunovským lesem. Její celková délka čítá 62 kilometrů a pro účastníky se otevře teprve podruhé.

Dalším okruhem je Stezka Muškátu moravského. Ta je dlouhá 40 kilometrů a pro cyklisty je značena oranžovou barvou. Po startu na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti účastníky povede přes Kostelany nad Moravou, Nedakonice, Polešovice, Boršice, Buchlovice, Břestek, Tupesy, Zlechov a Star Město.

Kolem Baťova kanálu povede Stezka Rulandského bílého. Její raritou je známý Kudlovický vinný žleb. Cyklisté pojedou právě podél zmíněného kanálu, přes Babice, Kudlovice, Sušice, Jalubí, Modrou, Velehrad, Břestek, Tupesy, Zlechov a Staré Město. Okruh je značený modrou barvou a jeho délka činí 38 kilometrů.

Poslední a nejkratší cyklistickou trasou je Stezka Po stopách cisterciáků neboli Velehradská. Zelené značení povede účastníky přes Staré Město, Modrou, Velehrad, Břestek, Tupesy, Zlechov a Staré Město. Dálka okruhu, která cyklistům nabízí také historické okénko o pěstování vína mnišským řádem cisterciáků, je 31 kilometrů.

Pokud ovšem raději chodíte po svých, i pro vás má akce Na kole vinohrady zajímavou trasu. Ta má vínovou barvu a délku 10 kilometrů. Zavítáte do Vinného sklepa U Lisu, Vinařství Medek, Sklepa u Hronů, Vinotéky Víno Hruška a Mojí vinotéky.

Všechny stezky končí opět na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Zde bude pro účastníky připravená tombola o vinné i nevinné ceny, vinný trh a koncert.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x