V Brodě požehnali nové městské insignie. Skrývají mnoho symbolů

Foto: televize TVS
UHERSKÝ BROD - Uherský Brod má nové městské insignie, jejichž autorem je akademický sochař Daniel Ignác Trubač. Na slavnostním řetězu je zobrazena historie města a připomínka Jana Amose Komenského.

Původní řetěz, který nosí starosta města při slavnostních událostech, jako je přijímání hostů, obřady či městské slavnosti, už dosluhoval, a proto bylo potřeba vytvořit nový. Tohoto úkolu se ujal akademický sochař Daniel Ignác Trubač, který měl za úkol v insignii znázornit především historii města.

Myslím, že se to krásně podařilo. Naše město je spojeno s bohatstvím, ať už to byli obyvatelé židovského národa nebo rok 1272, kdy král Přemysl Otakar II. povýšil naše město na město královstvké. Právě v letošním roce si připomínáme 750 let od tohoto povýšení,“ uvedl starosta Uherského Brodu Ferdinand Kubáník.

Další neodmyslitelnou osobností města je také Jan Amos Komenský, jehož podpis můžeme na insignii najít, stejně jako jeho poselství: „Ať mír dál zůstává s touto krajinou, slova zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou“.

Dalším symbolem města je symbol Panny Marie a mariánská úcta. Už od 11. století se v Brodě pravidelně konají růžencové poutě. Všechny tyto symboly města jsme do řetězu ztvárnili,“ dodal Kubáník.

V části řetězu, který se nachází za krkem jeho nositele, je zobrazen hebrejský nápis pocházející z průčelí budovy židovské modlitebny v Uherském Brodě. Text zní: „A vyvedu vás z vašich hrobů, můj lide, a přivedu vás do izraelské země“.

Předchozí řetěz se stal součástí expozice Muzea Jana Amose Komenského.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x