V Dolním Němčí otevřeli nový skatepark. Freestylovou show okořenil i mistr světa

Foto: Dolní Němčí
DOLNÍ NĚMČÍ - Nový skatepark postavený u fotbalového hřiště v Dolním Němčí testovala místní mládež po několik měsíců. Jeho ostrý provoz odstartovala freestylová show po slavnostním otevření sportoviště.

Odlákat děti od počítačů po dvouletém covidovém lenošení a pootočit řídítka životního stylu směrem k pohybu na čerstvém vzduchu. Takové úvahy stály za rozhodnutím radnice v Dolním Němčí vybudovat v obci atraktivní sportoviště.

Hledali jsme možnosti vyžití pro mladou generaci, protože je pravda, že pro ty teenagery toho moc není. Skatepark se nám jevil jako zajímavá možnost a sešlo se to tak, že nám majitel firmy poslal nabídku, že bychom něco takového mohli koupit a vybudovat. Tak jsme se spojili, on to naprojektoval a domluvili jsme se na spolupráci,“ popsal začátek stavby skateparku starosta Dolního Němčí František Hajdůch.

Ministerstvo pro místní rozvoj přispělo na stavbu skateparku dvěma miliony korun a zbytek – jeden milion sto tisíc korun – zaplatilo Dolní Němčí z obecního rozpočtu. Stavět se začalo vloni na konci srpna a od konce loňského listopadu mohli do skateparku vyjet první mladí sportovci.

Jsou to akční sporty, které jsou převzaty z Ameriky a v dnešní době jsou velice populární. Není to o tom, že chodíte s trenérem trénovat, ale se svou partou se posouváte, hecujete se, můžete jezdit spolu po závodech, cestovat, zažívat spoustu dobrodružství. Někdo to dělá jen pro zábavu, někdo v tom sportu chce něčeho dosáhnout, dává nahlédnout do „skejťácké“ komunity mistr světa ve Freestyle BMX Jan Jílek.

Právě takovým závodníkem je mladý domácí jezdec Jakub Hybler, který před dvěma lety dosáhl velkého úspěchu na historicky prvním mistrovství České republiky v disciplíně Freestyle BMX Park.

Věnuju se tomu 3 roky a baví mě to hodně. Byl jsem druhý na mistrovství České republiky. Chtěl bych se naučit backflip a různé točky přes hlavu,“ usmíval se Jakub Hybler

O tom, že se to podaří nejen Jakubovi Hyblerovi, ale také mnoha dalším nadějím z Dolního Němčí, svědčí už teď obrovský zájem o tento atraktivní sport.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x