Zpracovávání česneku považují někteří Dolněmčané za svou tradici. Také proto se letos opět uspořádalo tradiční Štrúčkobraní, na kterém několik spolků soutěžilo o to, kdo z nich má skutečně tu nejlepší česnečku. „V Dolním Němčí je sousta spolků a jsme rádi, když každý z nich udělá během roku jednu dvě velké akce, které přitáhnou veřejnost. Důležité je, že se lidi dostanou z domu a pobaví se tak, jako se bavili dřív,“ řekl k tradiční akci starosta Dolního Němčí František Hajdůch.
Štrúčkobraní se v tomto roce konalo už počtvrté a stejně jako v předchozích letech i letos česnečky hodnotili sami návštěvníci. Zájemci si mohli u vchodu zakoupit hrnek, do kterého dostávali u jednotlivých stanovišť česnečku. Na závěr pak vhodili do hlasovacího boxu lístek s číslem té polévky, která jim chutnala nejvíce.
Do soutěže se přihlásilo celkem devět týmů. Každá z polévek byla přitom jiná nejen chuťově, ale měnil se i počet dodaných ingrediencí. Někteří soutěžící podávali česnečku pouze se sýrem a krutony, jiní přidali například brambory, nebo dokonce maso. „Jednou už jsme Štrúčkobraní vyhráli, pak jsme byli třetí. Takže letos nám nejde ani tak o vítězství, ale rádi bychom doplnili sbírku o druhé místo, abychom měli obsazený každý stupínek. První, druhý, třetí,“ řekl s úsměvem soutěžící hájící barvy týmu Přemřelé Josef Kolísek.
Jeho týmu se plán nakonec opravdu splnil a domů si odvezli pomyslné stříbrné medaile. Nejvíce však návštěvníkům letos chutnala česnečka podle receptu týmu Stáj Lucas.