V Galerii Slováckého muzea se po 125 letech sejde Jednota umělců výtvarných

Eva Vlasáková – Noční plavba, foto: Tomáš Heřmánek
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – V Galerii Slováckého muzea se ve čtvrtek 23. března představí více než tři desítky umělců. Svou tvorbou se snaží naplnit odkaz známých předků.

Ve čtvrtek 23. března v 17:00 hodin se návštěvníci Galerie Slováckého muzea mohou těšit na vernisáž, která představí díla nynějších členů Jednoty umělců výtvarných. Více než tři desítky umělců pokračují v odkazu 125 let starých mistrů.

„Původně naším záměrem bylo představit práce jenom vybraných členů spolku. Vzhledem ke skutečnosti, že Jednota umělců výtvarných letos slaví 125 let své činnosti, rozšířili jsme výstavu na salonní prezentaci většiny současných členů spolku. Jednota vznikla v časech, kdy význačné osobnosti výtvarného umění odešly z Umělecké Besedy pro neshody s jejím vedením a rozhodly se založit spolek nový. Spolek sdružující výtvarníky a navazující na české tradice, které v té době byly některými kritiky zlehčovány. Tak se začala psát historie nejstaršího výtvarného spolku v Čechách,“ uvádí Milada Frolcová, kurátorka výstavy.

Se založením Jednoty je spojeno hned několik významných jmen výtvarné scény. Například Josef Václav Myslbek, který byl nejen autorem názvu spolku, ale zároveň i jeho prvním starostou. Se založením mu pomohli také František Ženíšek, Václav Brožík, Vojtěch Hynais nebo Mikoláš Aleš.

Jednota má na svém kontě také jeden velmi důležitý počin – výstavbu Domu jednoty umělců v pražské Voršilské ulici, dnes známého jako galerie Nová síň, která je jednou z nejkrásnějších výstavních síní v Praze. Vydávala také vlastní časopis Dílo, který ale v roce 1952 zažil svůj neslavný konec. Jednota od svého založení svoje aktivity nikdy nepřerušila a v roce 1990 plně obnovila původní poslání.

Dnešní Jednota, v čele se starostou Karlem Práškem, sdružuje malíře, sochaře, grafiky, keramiky a výtvarné umělce od Chebu po Uherské Hradiště.

„Cílem Jednoty je dát prostor všem směrům a všem generacím, nehledat to, co jednotlivé tvůrce rozděluje, ale naopak stavět na tom, co je spojuje. Neboť není důležité, kdo kdy a co pro kterou vládnoucí garnituru udělal, jak byl nahoře oblíben, jaké měl zakázky, kolik za ně dostal, ale jen to, jak poctivě své dílo vytvořil,“ připomíná Frolcová.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x