V Holešově i Kloboukách se památky ponoří do tmy

Foto: MěÚ Valašské Klobouky
HOLEŠOV, VALAŠSKÉ KLOBOUKY - V sobotu ve 20.30 hodin se uskuteční celosvětový happening na ochranu klimatu a životního prostředí - Hodina Země. Ke kampani se připojí i Holešov či Valašské Klobouky, serveru Zlin.cz to oznámily mluvčí obou měst.

„V uvedený čas společnost Technické služby Holešov vypne osvětlení zámku popř. další místa. Uvědomujeme si samozřejmě tíživost současné situace ve společnosti. Ale věříme, že informování o možnosti, jak dát najevo svoji sounáležitost s ochranou životního prostředí, je také důležité. Mimo jiné se již nyní musíme vyrovnávat s následky změny klimatu, jako je sucho či extrémy počasí,“ konstatoval starosta Holešova Rudolf Seifert.

K happeningu se nemusejí přidávat jen města, která na hodinu vypnou svá veřejná osvětlení a nasvětlení významných pamětihodností, ale i lidé. Ti mohou v danou hodinu zhasnout světla ve svých domácnostech, upřesnila mluvčí holešovské radnice Hana Helsnerová.

Už popáté se k akci připojí také Valašské Klobouky. „Rozhodli jsme se, že se ke kampani Hodina Země přidáme, a to i v těchto dnech, které jsou pro nás kvůli pandemii koronaviru velmi těžké. Může nás přimět k zamyšlení nad změnami klimatu a možná inspirovat k držení černé hodinky, která prospěje životnímu prostředí i nám samotným. Ušetříme energii a na druhé straně ji my sami načerpáme. Pokud tedy občané chtějí, mohou se zapojit například omezením používání spotřebičů nebo právě symbolickým zhasnutím,“ konstatovala valašskokloboucká starostka Eliška Olšáková.

Ve Valašských Kloboukách se do tmy ponoří například kostel Povýšení svatého Kříže, kaple svatých Cyrila a Metoděje i veřejných budov, například podnikatelského inkubátoru, polikliniky, domu dětí a mládeže, mateřské a základní školy nebo sídel městských společností.

Hodina Země je nejrozsáhlejší dobrovolná akce, která připomíná nutnost snížení příspěvku lidstva ke změnám klimatu. Začala roce 2007 symbolickým zhasnutím opery v Sydney a dnes se připojují miliony lidí na celém světě, aby poukázali na klimatické změny. Do akce je zapojeno 188 zemí, ve kterých se zhasíná přes 18 000 dominant. V České republice se k akci pravidelně připojuje více než 150 měst a obcí, desítky firem a tisíce jednotlivců.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x