V holešovské zóně má vzniknout biokoridor

Hejtmanství chce v holešovské zóně vybudovat biokoridor. Foto: Zlínský kraj
HOLEŠOV - Vybudování lokálního biokoridoru ve Strategické průmyslové zóně (SPZ) Holešov, a to podél její severní hranice, plánuje Zlínský kraj. Biokoridor o celkové ploše 6 hektarů má spojit dvě lokální biocentra – Za Vodárnou a Mokré – a být součástí takzvané vnější zelené zóny, která bude tvořit zelenou kulisu kolem SPZ Holešov.

„Smyslem biokoridoru je umožnit migraci živočichů, rostlin a dalších organismů mezi oběma lokálními biocentry. Biokoridor bude zároveň plnit protihlukovou i protiprašnou funkci a celkově bude mít pozitivní vliv na životní prostředí v holešovské zóně,“ informoval náměstek hejtmana pro strategický rozvoj Lubomír Traub.

V biokoridoru budou do nově založeného travního porostu vysázeny stromy a keře. Půjde zejména o dub zimní a buky s příměsí lípy srdčité, javoru babyky a jeřábu břeku. V případě keřů pak o svídu krvavou, hlohy, lísku obecnou nebo ptačí zob.

Předpokládaný termín vybudování biokoridoru je v letech 2023 až 2027. Jeho realizace je podmíněna předložením projektu a získáním dotace z Operačního programu Životní prostředí 2021–2027. Celkové náklady jsou vyčísleny na více než 6 milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x