V Hradišti běželi pro Paměť národa a věznice přivítala jedny z posledních návštěvníků

foto: Petra Kučerová
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – V sobotu se Uherské Hradiště stalo už popáté dějištěm Běhu pro Paměť národa. Odstartovalo téměř 90 běžců a zdejší věznice přivítala jedny z posledních návštěvníků.

V Uherském Hradišti odstartoval Běh pro Paměť národa. Na start hlavních závodů na 5 a 10 kilometrů se postavilo celkem 52 sportovců. V závodě pro nejmenší startovala polovina a 9 běžců se vydalo na symbolický běh na jeden kilometr.

Organizátoři už teď spokojeně prohlašují letošní ročník za úspěšný. Na startovném a dobrovolných darech se vybralo 51 tisíc korun.

„Máme z takového výsledku velkou radost. Po covidových letech se opět vracíme na počty účastníků i částky, s jakými jsme v Uherském Hradišti Běh pro Paměť národa před pěti lety začínali,“ raduje se jeden z organizátorů Marek Pochylý

Do symbolického běhu se spolu s manželkou a synem v kočárku zapojil i Jiří Strogan, člen Orla Župy Velehradské. „Poprvé jsme běželi už v roce 2019 při prvním ročníku. Mnozí členové Orla byli v době totalitního režimu vězněni. Například Jan Haluza, trenér Emila Zátopka, o kterém sám Zátopek prohlásil, že kdyby nebylo jeho, tak by neměl takové výkony. Ten byl vězněn i s manželkou. Podobně trpěli mnozí další členové Orla,“ vysvětlil Strogan, který si jejich jména vypsal na startovní číslo.

Návštěvníky letos přilákal i doprovodný program. Jeho hlavním bodem totiž byly jedny z posledních prohlídek zdejší věznice pro veřejnost. Ta se brzy na několik let uzavře kvůli kompletní rekonstrukci. Organizátoři původně vypsali dvě prohlídky, ale pro velký zájem ještě na poslední chvíli dohodli třetí.

„Polovinu výtěžku z prohlídek věnujeme spolku Memoria, který se zasazuje o důstojné využití bývalé věznice. Zbytek poputuje na účet Paměti národa – zachovávání vzpomínek pamětníků, vzdělávání a pomoc hrdinům,“ říká Pochylý.

V rámci doprovodného programu na Masarykově náměstí vystoupil herec a zpěvák Tomáš David s kapelou Naive Collective. Tím ale program ještě nekončí. V pondělí 22. května čeká na návštěvníky kina Hvězda další díl cyklu Dějiny v kině, tentokrát s podtitulem Cena facky. Věnován bude právě osudům nechvalně proslulé uherskohradišťské věznice, a kromě besedy a diskuse divadlo odvysílá záznam inscenace Slováckého divadla Cena facky aneb Gottwaldovy boty.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x