V Hradišti odstartuje projekt sdílených jízdních kol

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Uherské Hradiště)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V ulicích Uherského Hradiště se už brzy objeví modrá cyklistická kola. Jde o pilotní projekt sdílených jízdních kol, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Jan Pášma.

Od měsíce dubna startuje v Uherském Hradišti pilotní projekt sdílených jízdních kol. Pro občany města a jeho návštěvníky bude po městě k dispozici 75 sdílených jízdních kol městského typu, provozovaných společností Nextbike.

Kola a jejich stanoviště lidé nepřehlédnou, protože jsou v jednotném, specifickém designu. Pro tato kola bude v rámci města vymezeno 45 stanovišť. „Lidé tak budou mít možnost si na kterémkoli stanovišti kolo zapůjčit a na jiném, nebo i na původním stanovišti kolo vrátit. Tato služba směřuje k podpoře možnosti rychlého přesunu v rámci města bez nutnosti užít vlastní kolo, případně osobní vozidlo,“ upřesnil Pášma. 

K operativnímu využití sdílených kol je určena aplikace pro mobilní zařízení, která je k dispozici na stránkách společnosti Nextbike. V Uherském Hradišti bude fungovat od 1. 4. 2021 od 12.00 hodin. Registrovanému uživateli (s ověřenou platební metodou/s aktivním účtem) už jen postačí načíst QR kód na sdíleném jízdním kole a může vyrazit. Pro zájemce, kteří nebudou mít k dispozici „chytrý“ telefon, bude možné zapůjčení kola přes zákaznickou linku. Navíc s jedním účtem mohou lidé využít modrá sdílená kola v dalších 15 městech ČR a 27 zemích po celém světě. S jednou aplikací se tak můžete projet například i v Brně, Ostravě, ale třeba i chorvatském Splitu nebo Zadaru.

Vzhledem k tomu, že se jedná o pilotní projekt na období jednoho roku, je možné, že se místa pro zapůjčení kola budou časem měnit či doplňovat. Trasy sdílených kol budou za účelem optimalizace sítě stanovišť monitorovány, a bude tak možné celkem operativně optimalizovat místa, kde si lidé budou moci kolo zapůjčit a zase vrátit.

Sdílení jízdních kol město zavádí jako podporu udržitelné mobility. Aby měla opravdu smysl, bude město tuto službu spolufinancovat a prvních 15 minut jednotlivé jízdy bude možné na sdíleném kole absolvovat zdarma. Tato doba může pokrýt většinu cest v rámci města. Kolo lze samozřejmě využít i na delší časový úsek, který bude po čtvrt hodině jízdy zpoplatněn sazbou 24 korun za 30 minut užívání kola. Pro pravidelné zájemce o sdílená kola po delší časový úsek provozovatel nabídne i zvýhodněné měsíční (149 korun) a roční tarify (899 korun).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x