V Hradišti se dočkaly opravy další tři památky

Foto: MěÚ Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťská radnice nechala ve městě v minulých měsících opravit tři památky, které sice nejsou zapsané v Ústředním seznamu kulturních památek, významně však dotvářejí vzhled města a jeho okolí. Za město to uvedla historička Blanka Rašticová.

Nad Véskami, v místě odkud je krásný rozhled do krajiny, stojí v trati nazvané V Nivách pozdně barokní kříž. Jak sděluje dnes již téměř nečitelný nápis na podstavci kříže, nechal ho postavit Johann Snopek v roce 1768. „Zda stavba vznikla jako projev vděčnosti a hluboké víry donátora či šlo o připomínku nějaké tragické události, se nám z historických pramenů nepodařilo zjistit,“ konstatovala Rašticová. Kříž je zhotoven z hrubozrnného pískovce, který se těžil v Chřibech, a kromě dedikačního nápisu nese na boku podstavce ještě nápis o tom, že ve dvacátých letech 19. století ho nechal opravit Johann Bečica. Nynější obnovy kříže se ujal kameník František Zhoř, který kříž očistil, částečné doplnění defekty, zpevnil, provedl injektáž trhlin a hydrofobním ošetřením prodloužil trvanlivost použitého materiálu. Práce vyšly na necelých 100 tisíc korun. 

Druhý opravený kříž stojí u vchodu do kostela Zvěstování Panny Marie ve Františkánské ulici. Náleží ke kulturním památkám místního významu, podle dekorativních prvků lze usuzovat, že pravděpodobně byl zhotoven místním kamenosochařem Františkem Zbořilem. Nápis na zadní straně sděluje, že byl pořízen neznámým dárcem v roce 1908. Povrch kříže byl poznamenán degradujícími povětrnostními i biologickými vlivy, v alarmujícím stavu se nacházely zejména jeho základy a podstavec. Stavebních prací se ujala firma z Hradiště. „Obnovu kříže provedl restaurátor Tomáš Kopčil z Bílovic. Náklady na celkovou obnovu si vyžádaly více než 205 tisíc korun, částkou ve výši 70 tisíc přispělo Ministerstvo kultury z rezervy Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón,“ doplnila Rašticová.

Poslední opravenou památkou je pískovcová plastika Piety (Panny Marie držící na klíně tělo Kristovo), která stojí v Sadové ulici poblíž mateřské školy. Povrch plastiky i podstavce byl znečištěn biologickými nálety i tmavými depozity z ovzduší, vyskytovala se na něm řada prasklin, do nichž zatékala voda, což přispívalo k rozpadu a odlučování pískovce. Některé části sochy (nos, prsty) zcela scházely. Nápisy na přední a zejména zadní straně podstavce byly téměř nečitelné. Opravy sochy se ujal vlčnovský kameník Petr Blaha, který v průběhu oprav podnikl veškeré kroky k očištění kamene, jeho ošetření, vyplnění prasklin a trhlin, domodelování a dotmelení chybějících či poškozených částí, barevnému sjednocení a závěrečnému ošetření proti vlhkosti.

Nápis na přední straně podstavce byl přesekán a vybarven, nápis na zadní straně, vzhledem k silnému poškození, musel být vysekán znovu. „Znění tohoto nápisu se podařilo rekonstruovat, avšak problém nastal při určení letopočtu pořízení sochy, který byl naprosto nečitelný,“ poznamenala Rašticová. Studium archivních pramenů dlouho nebylo úspěšné, nakonec zásluhou místostarosty Čestmíra Boudy byl objeven pramen, který dokumentoval, že sochu nechala za 700 korun pořídit občanka Mařatic Františka Vlachynská v roce 1901. Autorem sochy byl uherskohradišťský rodák žijící v Prostějově, akademický sochař Václav František Beck mladší. Opravy dokončené v polovině září letošního roku si vyžádaly přibližně 131 tisíc korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x