V Hulíně mírně ubylo obyvatel

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Hulín)
HULÍN – Počet obyvatel Hulína v roce 2019 mírně klesl. K 31. prosinci evidence obyvatel registrovala celkem 6 777 lidí přihlášených zde k trvalému pobytu, o rok dříve jich bylo 6 848, serveru Zlin.cz to za hulínskou radnici řekl Zdeněk Dvořák.

„Mírný pokles obyvatel je trendem posledních let. Nejde jen o problém Hulína, ale  celé řady měst a obcí. Naším zájmem je tento vývoj zastavit či zvrátit, proto chystáme celou řadu opatření a projektů,“ podotkl starosta Hulína Roman Hoza.

V letošním roce chce město Hulín dokončit zasíťování stavebních parcel v Záhlinicích. Dále město vykoupilo pozemky v lokalitě takzvaných zahrádek u TOSu, kde by mělo vzniknout do dvou let 21 stavebních míst pro výstavbu rodinných domů. Další etapou bude pokračovat také revitalizace sídliště Družba. „Dále chceme upravovat ve městě zeleň, na podzim plánujeme začátek rekonstrukce Sokolovny, na řadu snad přijde i vybudování hřišť. To vše má za cíl město lidem zatraktivnit, vytvořit jim kvalitní podmínky pro spokojený život a udržet je tak v jejich rodišti,“ vyjmenoval některé z plánů starosta Roman Hoza.

Ze statistik za loňský rok dále vyplývá, že ve správním obvodu matričního úřadu Hulín bylo oddáno celkem 18 snoubeneckých párů. Zemřelo 70 spoluobčanů, z nichž bylo 34 mužů a 36 žen. „Na druhou stranu se narodilo 64 dětí, dívek bylo 37, chlapců 27,“ doplnila matrikářka Vladimíra Obdržálková. Dodala, že o obřad Vítání občánku projevili v roce 2019 zájem rodiče 47 dětí.

Loňský rok potvrdil v Hulíně rostoucí oblibu typicky českých jmen. Mezi nejčastější, která rodiče dávali svým potomkům, patřila Eliška či Adam, dále různé podoby jména Ema a Natálie. Některé z dětí dostaly hned dvě křestní jména.

V roce 2019 rostl v Hulíně počet cizinců, kteří zde měli nahlášen některý z typů pobytu. Celkem jich zde bydlelo 97, což je o 13 více než v roce 2018. „Tak tomu je i v celé České republice, že počet příslušníků s cizí státní příslušností narůstá,“ upozornila Vladimíra Obdržálková.

Zajímavá čísla či údaje nabídne hulínská matrika i za letošní rok. Už nyní je třeba známé první narozené dítě. Tento primát náleží Sáře Burdové, která se narodila 5. ledna v Kroměřížské nemocnici mamince Kateřině a tatínkovi Rostislavovi, pro které je po dceři Gabriele druhým potomkem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x