V kádích už je rušno, kapři míří na vánoční stoly

Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Je to prostě česká tradice. Kapři patří k vánočním svátkům stejně jako koledy, stromečky anebo dárky. A tak není divu, že je ke štědrovečerní tabuli bere prakticky každý.

„Letos nezdražili, ceny máme stejné, podívejte, jen jsme vytáhli tabuli s loňskými cenami a nic se nezměnilo,“ ukazuje na náměstí Míru ke kádím jedna polovina tradičního dua prodejců Věra Fryštacká. Jejím kolegou je právě desátým rokem vždy v tomto čase Václav Čečka.

„Letos se povedli, jsou to pěkné kousky, bereme je z Rybářství Hodonín, nejvíce je jich zhruba tříkilových, ale teď jsem měl na váze třeba téměř šestikilového macka,“ ukazuje pan Václav.

Naprostá většina kupujících si přeje kapra poslat do nebe, což pan Čečka zvládá bravurně a bezbolestně jednou ranou. Zpravidla následuje i porcování a vykuchání, někdo si přeje vnitřnosti, jiný třeba na polévku hlavu navíc.

První den připravilo duo Č+F pro Zlíňany asi 700 kilo ryb, další den pak o něco méně.

Teď už se prodej rozjíždí na řadě dalších míst, rušno bude za velkého zájmu velkých i malých prakticky až do Štědrého dne u nákupních center ale nejen tam.

V kádích jsou výhradně právě kapři, z rybníků jihu Moravy putovalo do Zlína asi 70 procent šupináčů, někdo má rád pro změnu méně zastoupené, ale stejně oblíbené lysce.

„Já tedy nedám dopustit na šupináče,“ říká paní Fryštácká na zlínském náměstí. Nikdy mi šupiny nechybějí v peněžence a můžu říct, že se mne letos peníze podle starého zvyku opravdu docela držely. Tak to společně se zdravím přeji i všem našim zákazníkům,“ loučí se paní Věra, když loví podběrákem dalšího velkého kapra.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x