V Kloboukách uctí památku politických vězňů

Foto: MěÚ Valašské Klobouky
VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Od vykonstruovaného monstrprocesu a popravy Milady Horákové uplyne letos koncem června 70 let. Tuto skutečnost, ale také osudy dalších politických vězňů si chtějí znovu připomenout účastníci každoročního setkání ve Valašských Kloboukách, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Lenka Zvonková.

Rodinní příslušníci, hosté i široká veřejnost uctí oběti komunistického režimu v pátek 26. června. Shromáždění začne v 15.00 hodin v kulturním domě Klobučan a pokračovat bude pietním aktem u památníku na Masarykově náměstí.

„Kruté osudy politických vězňů, mučení v komunistických lágrech ani popravy ve zmanipulovaných procesech nesmí být zapomenuty. Nebyla to jen doktorka Milada Horáková, jejíž případ měl zastrašit a demonstrovat odhodlání režimu zlikvidovat všechny odpůrce. V našem okolí bylo krutě potrestáno dvanáct členů odbojové skupiny Světlana a ve věznicích podstupovaly příkoří další zástupy muklů. Režim tvrdě stíhal celé jejich rodiny, ať už ztrátou zaměstnání, nemožností studia nebo společenskou degradací. Silné emoce a vzpomínky na drastické zacházení si tak v sobě nesou potomci vězněných dodnes. Na to všechno chceme vzpomínat a uctít památku obětí,“ uvedla Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky.

V úvodu setkání je pro účastníky připravený kulturní program, ve kterém vystoupí dechová hudba, žáci základní umělecké školy i ženský pěvecký sbor. Poté zazní zdravice hostů. „Pozvání přijal hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, děkan valašskoklobouckého děkanátu P. Pavel Macura a další hosté. Vítána bude také veřejnost,“ pozvala Eliška Olšáková.

Po kulturním programu se přítomní přesunou na Masarykovo náměstí, kde položí věnce a květiny k památníku Obětem násilí 1948–1989.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x