V kraji se nadále lyžuje. Někde vlekaři nad počasím vyhrávají, jinde ne

Foto: Lubomír Orel
ZLÍNSKÝ KRAJ - V tomto čase by mělo mrznout a sněžit. Přinejmenším ze sněhových děl. Situace je ale hodně odlišná, první lednová dekáda míří ke konci a zimní skutek utek. Přesto jsou lyžaři místy relativně v pohodě. A když oni, tak pak stejně jistě i provozovatelé zimních areálů. Přestože podmínky jsou opravdu na hraně.

Na mnoha místech například na Šumavě se zavírá. V daleko vyšších polohách, než je třeba Stupava. V této specifické (i teplotně) obci na rozhraní Uherskohradišťska a Kroměřížska se na svahu, který začíná v „nížce“ 350 metrů, pořád suverénně lyžuje.

„V minulém týdnu nám na chviličku nad ránem klesla teplota pod bod mrazu, spustili jsme pár děl, každá sněhová várka dobrá,“ přehlíží hemžení malých i velkých na svahu zdejší šéf Lubomír Orel.

Výhled počasí není pro zimní sporty příznivý ani v tomto týdnu. Vysoké teploty kolem desítky se sice nečekají, ale stejně tak ani mrazivé dny.

„S tím nic nenaděláme, jedeme den ode dne a pořád věříme, že nebudeme muset dobře rozjetou sezónu přerušit,“ říká zkušený pan majitel, který zažil moře teplotních kotrmelců navzdory předpovědím meteorologů.

Dobře se po vánočních svátcích rozjela sezóna na lyžařském svahu ve Zlíně. Ale teď je s tím konec. Respektive téměř konec a snad jen dočasný. Ve Zlíně už podmínky kvalitnímu sjezdovému lyžování nestačí, svah je vydřený.

„Ale zatím máme otevřeny občerstvovací provozy a taky koberec pro menší děti, rozhodně nerezignujeme,“ zní i odsud docela odhodlaně.

V kraji se teď mimo jiné lyžuje třeba ve Velkých Karlovicích u hotelu Horal nebo U Sachovy Studánky na Horní Bečvě.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x