V Kroměříži bude mít předpremiéru česká filmová novinka

Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Milovníci tuzemské kinematografie se mohou těšit na výjimečnou událost. Kroměřížské kino Nadsklepí uvede za necelé dva týdny předpremiéru české filmové novinky Zpráva o záchraně mrtvého za přítomnosti režiséra a kameramana.

Předpremiéra filmu Zpráva o záchraně mrtvého slibuje pro milovníky českých filmů jedinečný zážitek. „Snímek se z části natáčel v Kroměříži, je tedy pro kroměřížské diváky zajímavý nejen svým obsahem a myšlenkou, ale také místem vzniku. Dokazuje, že Kroměříž je pro filmaře zajímavá, byť tentokrát se natáčelo v prostředí méně obvyklém,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Zpráva o záchraně mrtvého je rodinné intimní drama, které se odehrává v nemocnici kolem otce, jenž po mozkové mrtvici upadne do kómatu. Matka a syn stojí nad jeho bezvládným tělem. Ten, koho milují, je znenadání daleko a nikdo neví, jestli se někdy vrátí zpátky. Oba sice pokorně přijímají diagnózu, ale s verdiktem se nehodlají smířit. Snaha vrátit otce zpět do života je nutí k tomu, aby překonali strach, předsudky a přijali akt vzkříšení.

Scénář vnikl na základě osobní zkušenosti režiséra Kadrnky, který na jeho vzniku spolupracoval se spisovatelem Markem Šindelkou. „V létě roku 2016 utrpěl můj otec vážnou mozkovou mrtvici. Přestože to byly dny plné napětí a strachu, zapisoval jsem si všechno, co se kolem mého otce, matky a mě dělo. Neuvěřitelné bylo, že když se z kómatu probral, pamatoval si úplně všechno, co jsme mu říkali. Chci ve filmu mimo jiné ukázat, že se člověk nemá nikdy vzdávat a že i zdánlivě nesmyslné věci smysl mají,“ popsal Kadrnka.

Snímek se natáčel v první polovině roku 2021 v nemocnicích v Olomouci, Zlíně a Kroměříži. Filmová nemocnice je mozaikou poskládanou z několika nemocničních zařízení. „První volba padla na budovu Franze Josefa v areálu Fakultní nemocnice Olomouc. V kroměřížské nemocnici jsme pak našli motivy, které narušily archaičnost olomouckého objektu. Modernější chodby jednotlivých středisek, vestibul s výtahy, které se otevíraly současně do interiéru a exteriéru, i barevnosti stěn nám seděly do výtvarné koncepce filmu,“ doplnil režisér.

Roli syna hraje ve filmu Vojtěch Dyk, matku Zuzana Mauréry, otce Petr Salavec. „Já nikdy nedělám obvyklý casting. Již během vzniku prvních textů pro budoucí film si několik herců, často i neherců, představím a pak se s nimi sejdu a o postavě a vůbec stylu filmu a způsobu natáčení si povídáme. Hned cítím, zda mezi námi něco rezonuje či nikoli. Vojta mi od začátku připadal, že tu situaci, kterou film ukazuje, zná, že jí dobře rozumí. Vnitřně ji cítil, a to bylo pro mě určující,“ řekl Kadrnka.

Film Zpráva o záchraně mrtvého měl světovou premiéru v hlavní soutěži karlovarského festivalu koncem srpna 2021. Poté následovala řada zahraničních festivalů, na mnoha z nich film sbíral ocenění. Patří mezi ně International Film Festival of India, kde Václav Kadrnka získal cenu za nejlepší režii a hlavní cena na kolumbijském festivalu Al Este.

Předpremiéra filmu se uskuteční v sobotu 19. února v kroměřížském kině Nadsklepí za účasti kameramana Raphaëla O’Byrneho a režiséra Václava Kadrnky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x