V Kroměříži našli práci první uprchlíci z Ukrajiny

Zahájení kurzu pro Ukrajince. Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Přibližně dvě desítky lidí, kteří uprchli před válkou na Ukrajině, už našli v Kroměříži pracovní uplatnění. Jedná se převážně o ženy, které vykonávají dělnické profese, kde nenaráží na jazykovou bariéru.

Potvrzuje se, že lidé, kteří k nám přišli z Ukrajiny, nepřišli vysávat náš sociální systém či parazitovat na druhých. Utekli před válečnými hrůzami. Většinou jde o skromné lidi, kteří si sami o nic neřeknou, kteří se chtějí o sebe a své blízké postarat a kteří mají zájem o práci. Je naší povinností jim pomáhat,“ myslí si starosta Jaroslav Němec.

Uprchlíci z Ukrajiny, v drtivé většině ženy, nastoupili do několika kroměřížských firem. „Zastávají dělnické profese, kde není překážkou jazyková bariéra,“ popsal vedoucí radničního odboru zdravotnictví a sociálních věcí Radovan Klabal.

Město uprchlíkům se zprostředkováním zaměstnání pomáhá. „Cítíme, že o to mají zájem a že jsou za pomoc vděční. Šanci najít práci mají téměř všichni, možná jen s výjimkou maminek nejmenších dětí,“ doplnil Klabal.

Radnice momentálně zajišťuje ubytování pro více než stovku lidí z Ukrajiny, a to v prostorách Střední školy hotelové a služeb Kroměříž, které si město po dohodě se Zlínským krajem pronajímá, a v několika městských bytech. Podle Klabala se někteří uprchlíci již z prostor Střední školy hotelové a služeb vystěhovali. „Míří z České republiky jinam, dál do okolních států,“ přiblížil Klabal.

V Kroměříži se nyní podle dostupných informací nachází celkem zhruba 200 uprchlíků z Ukrajiny. Asi polovině zajišťuje ubytování město, zbylým jiné subjekty nebo občané.

Město pomáhá také se zajištěním školní docházky. „V kroměřížských základních školách je míst dostatek. Nyní máme do výuky zařazeno asi 15 ukrajinských dětí, a to ve čtyřech školách,“ přiblížila místostarostka Daniela Hebnarová.

Kroměříž také spolu s partnery zajišťuje výuku češtiny pro Ukrajince, která kromě škol probíhá například v prostorách Knihovny Kroměřížska. Pro menší děti do šesti let vznikají takzvané adaptační skupiny, jedna z nich například v prostorách Střediska pro volný čas dětí a mládeže Šipka. Adaptační skupinu zřídila také Vyšší odborná škola pedagogická a sociální a Střední pedagogická škola Kroměříž.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x