V Kroměříži podlehli těžkému průběhu covidu-19 dva lidé. Ani jeden nebyl očkovaný

Foto: kntb.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ – Ve Zlínském kraji je momentálně evidováno 502 osob nakažených covidem-19, z toho 55 pacientů je hospitalizováno v nemocnici. V Kroměříži podlehli onemocnění dva lidé.

Celkem 55 hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid‑19 leží aktuálně v pěti nemocnicích ve Zlínském kraji. V Kroměřížské nemocnici podlehli těžkému průběhu nemoci dva lidé: žena ve věku pětatřicet let a muž ve věku šestasedmdesát let. Oba nebyli naočkovaní.

Bohužel musíme potvrdit smutný fakt, že v naší nemocnici zemřela na onemocnění covid-19 pětatřicetiletá pacientka. Ačkoli měla přidružené onemocnění, nebyla proti koronaviru očkovaná, což se pro ni stalo zásadním,“ uvedla předsedkyně představenstva Kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová.

Počet osob s nově prokázaným onemocněním covid-19 v kraji v úterý 19. října vystoupal na 168, což je o 78 případů více než před týdnem a současně nejvíce od června letošního roku. Celkem je nyní v kraji 502 nakažených osob.

Vysokou virovou zátěž vykazují mladí lidé ve věku pod 19 let, avšak zvyšuje se i počet nově zachycených nákaz ve věkových kategoriích 20 – 49 let. Převážně se nemoc šíří v neočkované populaci.

Čísla jasně potvrzují, že očkování chrání proti vážnému průběhu onemocnění. Z toho důvodu by také lidé nad 60 let měli zvážit přeočkování posilující dávkou. Všechny žádám, aby dodržovali platná opatření a byli k sobě ohleduplní. Očkovat se lidé mohou v nemocnici nebo u svého praktického lékaře,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Nejnižší podíl naočkovaných je v oblastech Uherskobrodska, Rožnovska a Podhostýnska. „Do všech ordinací v kraji jsme schopni dodat i malé množství vakcín včetně injekčních stříkaček. Praktičtí lékaři se mohou s požadavkem na konkrétní počet očkovací látky obrátit na Lubomíra Nečase, předsedu krajského Sdružení praktických lékařů na e-mailové adrese: necas@bnzlin.cz,“ upozornil krajský koordinátor pro očkování Jiří Lučan.

Ukončené očkování má v kraji k 19. říjnu 305 747 osob. Posilovací třetí dávku ke stejnému datu dostalo 1 300 lidí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x