V Kroměřížské nemocnici začalo fungovat makulární centrum pro pacienty s cukrovkou

Foto: Kroměřížská nemocnice a.s.
KROMĚŘÍŽ – Oftalmologické oddělení v Kroměříži získalo status makulárního centra, díky čemuž může pacientům s cukrovkou obou typů poskytnout komplexnější péči. Jedná se o vůbec první centrovou péči Kroměřížské nemocnice.

Právě pacienti s diabetem se totiž v přibližně čtvrtině případů potýkají s komplikacemi v souvislosti se zrakem, a to takzvanou diabetickou retinopatií. Jednou z hlavních příčin zhoršení zrakové ostrosti je přitom diabetický makulární edém, který je nutno zavčasu řešit, aby nedošlo k nevratnému poškození zraku.


„Je opravdu velmi důležité, aby pacienti s cukrovkou chodili na vyšetření očního pozadí ke svému očnímu lékaři. Obávaným problémem je u diabetiků otok na sítnici v místě nejostřejšího vidění, u kterého je podstatné včasné zahájení léčby,“ apeluje oftalmoložka Veronika Kratochvílová zodpovědná za provoz makulárního centra.


Pacient, který s uvedeným problémem do ambulance zavítá, podstoupí vyšetření očního pozadí, na základě nálezu se pak případně doplní fluorescenční angiografie a vyšetření pomocí přístroje OCT. Právě ten byl v Kroměřížské nemocnici před rokem nahrazen modernějším typem, díky čemuž je možné stanovit, zda je přítomen diabetický makulární edém, a také sledovat efekt samotné léčby.


„Po sérii vyšetření je stanoven postup léčby, kdy je pacientovi nejprve provedena laserová terapie. Pokud otok na sítnici trvá, přichází na řadu terapie spojená s aplikací takzvané ANTI-VEGF látky, která se injekčně vpravuje do sklivce,“ doplnila Kratochvílová s tím, že díky statusu makulárního centra nemusejí pacienti k této aplikaci mířit do krajské nemocnice ve Zlíně, ale absolvují komplexní léčbu právě v ambulanci Kroměřížské nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x