V kroměřížských domovech sociálních služeb prokázaly testy jen sedm nakažených koronavirem

Foto: MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - V pobytových zařízeních Sociálních služeb města Kroměříže (SSKM) se uskutečnilo – dle nařízení ministerstva zdravotnictví – první kolo testování na covid-19. Pozitivních bylo pouze pět klientů a dva zaměstnanci, a to z téměř 800 testovaných osob, serveru Zlin.cz to za kroměřížskou radnici uvedla Šárka Kučerová.

„Výsledky testování jsme velmi mile překvapeni. Je vidět, že přijatá opatření, tedy zákaz návštěv domovů pro osoby zvenčí a zákaz opouštět domovy ze strany klientů, fungují. Chápu, že omezení nejsou vůbec příjemná, ale jsou na ochranu zdraví a životů klientů,“ řekl místostarosta Vít Peštuka.

Testování se uskutečnilo 11. listopadu v Domově pro seniory a domově se zvláštním režimem Vážany, Domově pro seniory a domově se zvláštním režimem U Moravy a Domově pro zdravotně postižené Barborka, 12. listopadu se pak testovalo v Domově pro seniory U Kašny a Domově se zvláštním režimem Strom života.

„Ve Vážanech byl pozitivně testovaný jeden klient, který neměl příznaky, U Moravy pak měl pozitivní test jeden z pracovníků, opět bez příznaků, na Barborce byli s pozitivním výsledkem testováni čtyři klienti, všichni také bez příznaků a na oddělení, kde vzhledem ke zdravotnímu stavu není možné používat ochranné prostředky, takže výsledek není překvapením, a jeden bezpříznakový pracovník. V domovech U Kašny a Strom života neměl pozitivní výsledek testu nikdo z klientů, ani žádný ze zaměstnanců,“ uvedl vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal. Dvoudenní testování tedy odhalilo celkem sedm pozitivních osob nakažených koronavirem.

Testování v pobytových zařízeních kroměřížských sociálních služeb se provádí antigenními testy výtěrem z nosohltanu, které by měly odhalit právě probíhající infekci. „Výtěr z nosohltanu není pro nikoho příjemný a někteří naši klienti z něho měli trochu obavu. Ale jde o vyšetření trvající pár vteřin, které se dá zvládnout. A nám pomůže odhalit případné nositele viru a ochránit poté ostatní klienty i zaměstnance v konkrétním zařízení,“ dodala ředitelka SSKM Dagmar Klučková, která je také členkou jednoho ze tří testovacích týmů.

Další kolo testování čeká klienty i zaměstnance dle nařízení ministerstva zdravotnictví příští týden.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x