V Luhačovicích mají nový dopravní terminál

Foto: MěÚ Luhačovice
LUHAČOVICE – Už dva týdny mohou lidé v Luhačovicích, lázeňští hosté a turisté využívat moderní dopravní terminál. O rekonstrukci autobusového nádraží informoval server Zlin.cz mluvčí luhačovické radnice Nikola Synek.

Na začátku října ještě pracovníci doplňovali část mobiliáře a dokončovaly se parkové úpravy. Kompletní oprava autobusového nádraží byla podle mluvčího Synka největší letošní investicí města a měla by cestujícím přinést více komfortu při přestupu mezi různými druhy dopravy. Celý prostor má být také bezpečnější pro chodce i pro řidiče.

 „Kromě kompletní rekonstrukce nástupišť, povrchů silnice a souvisejících ploch byla u nádraží vybudována zcela nová okružní křižovatka, která nahradila původní křižovatku a točnu pro autobusy. V prostoru okružní křižovatky vznikla i nová parkovací místa pro stání do pěti minut, která jsou určena hlavně pro snadné vysedání dětí, které rodiče přivážejí ráno auty do nedaleké školy. Další parkovací místa pro krátkodobé stání jsou i vedle budovy vlakového nádraží,“ uvedl místostarosta Jiří Šůstek, který má v gesci investice města.

Prostor dopravního terminálu je i v několika ohledech modernější. „Autobusovým nádražím prochází bezbariérové komunikace pro pěší, nové jsou přechody pro chodce i veřejné osvětlení. Osvětlené jsou na rozdíl od původních zastávek nové prostorné prosklené přístřešky pro cestující. Nechybí v nich možnost prezentace města nebo dalších subjektů v tzv. citylightech. Moderní přístřešky jsou navíc realizovány jako tzv. zelené zastávky, protože jejich střechy jsou osázený zelení. V křižovatce u nového terminálu přibyla také nová zábradlí, která zamezují vstup do vozovky mimo přechod. Na nádraží nechybí samozřejmě ani elektronická tabule s příjezdy a odjezdy spojů nebo moderní stojany pro kola,“ doplnil Šůstek.

Rekonstrukce autobusového nádraží trvala od loňského května a zhotovitelem byla firma COLAS CZ, a.s.

„Rozsah rekonstrukce a zároveň poměrně stísněné podmínky na staveništi si vyžádaly i úplnou uzavírku autobusového nádraží a okolí,“ uvedla vedoucí odboru správy majetku Magdalena Blahová. Během stavebních prací autobusy zastavovaly u provizorních nástupišť za budovou vlakového nádraží.

Stavba byla rozdělena do tří etap v závislosti na tom, jak moc byl omezen průjezd kolem nádraží. Náklady dosáhly 18,2 milionů korun. Projekt  s názvem Terminál Luhačovice je spolufinancován EU z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. „Městu se na tento projekt podařila získat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši přibližně sedm milionů korun,“ sdělila Blahová.

Prostorem luhačovického autobusového nádraží prochází či projíždí každoročně tisíce turistů a lázeňských hostů. Podle starosty Mariana Ležáka je ale rekonstrukce důležitá i pro místní občany, stejně jako pro ty, kdo do Luhačovic denně dojíždějí do školy nebo za prací.

„Za hlavní považuji, že se díky opravě nádraží významně zvýšila bezpečnost cestujících i všech, kdo kolem nádraží procházejí. Jsem rád, že příjemné prostředí nového terminálu navíc přináší do našeho města další ekologické prvky,“ doplnil starosta Ležák.

Město původně v říjnu plánovalo i slavnostní symbolické otevření terminálu, ale kvůli současným opatřením od akce muselo ustoupit.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x