V meziříčské hvězdárně pozorují Slunce novým dalekohledem

V meziříčské hvězdárně pozorují Slunce novým dalekohledem. Foto: Zlínský kraj
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Hvězdárna ve Valašském Meziříčí se pyšní novým speciálním dalekohledem pro pozorování Slunce. Ten bude sloužit zejména školním výpravám i zájemcům z řad veřejnosti.

Hvězdárna ve Valašském Meziříčí má nyní k dispozici další skvost, kterým je speciální dalekohled pro pozorování Slunce. Jeho zvláštností je, že propouští pouze jednu vlnovou délku. „V ní lze pozorovat například protuberance a chromosférické erupce, které pouhým okem nebo obyčejným dalekohledem nejsou viditelné,“ vysvětluje ředitel hvězdárny Libor Lenža.

Nový dalekohled najde široké uplatnění. „Sloužit bude zejména školním výpravám, které k nám zavítají. S jeho pomocí se děti blíže seznámí nejen se Sluncem, ale i se strukturou jeho atmosféry a základními ději, které se na této hvězdě odehrávají. Mimo to budeme dalekohled využívat při pozorováních pro veřejnost,“ dodává Lenža.

Přístroj za téměř 100 tisíc korun bylo nutné nejprve zkompletovat a vyladit. „Obojí i s připevněním ke stativu trvalo zhruba půl hodiny. Při každém dalším použití budeme k přípravě potřebovat jen deset minut,“ odhaduje odborný pracovník hvězdárny Petr Zelený. „Už se těšíme, až sem po dlouhé pauze přijdou první návštěvníci a my jim nový dalekohled budeme moci předvést,“ říká s úsměvem. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x