V nejmenší obci kraje hlasovalo přes 70 procent oprávněných voličů

Foto: Kateřina Bartoňová
HOSTĚJOV - Vždycky, když se konají volby, je to pro maličkou vesnici na Uherskohradišťsku Hostějov docela událost. Obec se pyšní nejen tím, že je co do počtu obyvatel nejmenší v kraji, ale také tím, že volby jsou tu věcí sváteční.

A tentokrát to určitě platilo pro možná nejmladší předsedkyni volební komise v celé republice. Vůbec sestavit čtyřčlennou „porotu“ dohlížející na regulérnost voleb, je v tak maličké vesnici docela umění.

Ludmila Bartlová, pohledná blondýnka, měla několik důvodů ke spokojenosti. V sobotu, druhý den hlasování, totiž slavila krásné 22. narozeniny. A společně s dalšími vše zvládla na jedničku.

“ U nás máme 44 obyvatel, 34 má volební právo a 24 přišlo volit,“ hlásila společně s ní další členka volební komise Kateřina Bartoňová. Když sčítali hlasy, došli v Hostějově k zajímavému údaji. Odvolilo tu totiž 70 a půl procenta oprávněných voličů, tohle číslo je v kraji podle všeho úplně nejvyšší.

Kdyby volby dopadly tak jako tady, asi by hodně zajásali lidovci. V Hostějově jim totiž v krajských volbách připadlo v přepočtu přesně 41,66 procenta hlasů. Druzí tu skončili Piráti, třetí STAN. Zato ANO by se podle zdejších výsledků se 4 procenty do zastupitelstva kraje nedostalo.

A ještě zajímavěji by „na hostějovský způsob“ dopadly volby senátní. Lidovecký kandidát Josef Bazala by nemusel do druhého kola, tady totiž obdržel více než 78 procent hlasů…ale to je jen hra s čísly.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x