V nové hudební inscenaci Slováckého divadla Láska, vzdor a smrt si zahrají i senioři z řad diváků

Láska, vzdor a smrt. Foto: Kuba Jíra
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Už tuto sobotu 4. listopadu uvede Slovácké divadlo premiéru očekávané hudební inscenace Láska, vzdor a smrt. Hru, která umně pracuje s lidovými písněmi a motivy, napsal v roce 1946 Emil František Burian, režie uherskohradišťské novinky se ujal respektovaný slovenský režisér Lukáš Brutovský.

Tento ‚burianovský‘ materiál byl pro mě jako svobodný nádech. Herci Slováckého divadla na sebe pokorně vzali roli pěveckého souboru a přeji si, aby silou hudby a zpěvu inscenace diváky zaujala, říká režisér Lukáš Brutovský.

Kromě profesionálních herců se v novince o odvěké touze mladých lidí po lásce, přes vzdor jako výraz hrdosti člověka před pokořením až k odvážnému dialogu se smrtí, objeví i osobnosti, které vzešly z řad diváků – seniorů.

Jedna z nich, Eva Gazárková, svými pocity ze zkoušení už režisérovo přání naplňuje. „Máme od pana režiséra zakázáno vědomě hrát, ale myslím, že je na mně i přesto vidět, jak hluboce to prožívám. Ta inscenace je opravdu krásná, říká.

Lásku, vzdor a smrt na jevišti slovácké scény podobně vnímá i herečka Kateřina Michejdová. „Celou dobu zkoušení jsme měli za úkol udržet neutrální výraz a i to byl důvod, proč jsem dlouhou dobu neměla vlastně žádné pocity, popisuje. „Když se ale spojila scéna, hudebníci a další složky na jevišti, začaly se dít věci. Teď to ve mně vyvolává takové emoce, že mám v průběhu zkoušek slzy v očích a nesmím se dívat na to, co se děje na jevišti přede mnou, abych mohla mluvit a zpívat a pláč mi nesevřel hrdlo,“ přiznává herečka Kateřina Michejdová.

V inscenaci, která je poslední novinkou letošního roku, se představí také Pavlína Hejcmanová, Jitka Hlaváčová, Tereza Novotná, Martin Vrtáček, Jiří Hejcman, Daniel Gajdoš a další herci. Doprovodí je živá kapela pod vedením Josefa Fojty.

Slavnostní premiéra se uskuteční už tuto sobotu 4. listopadu, do konce měsíce divadlo nabídne ještě dalších sedm repríz.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x